Zaharieva: Marrëdhënie të mira fqinjësore, ky është kushti ynë për Shkupin

Press Online
Read Time1 Minute, 50 Seconds

Mbështetja jonë për eurointegrimin e Maqedonisë së Veriut asnjëherë nuk ka qenë pa kusht – ka një kusht shumë të qartë, ndërsa ai është marrëdhënie të mira fqinjësore, deklaroi zëvendëskryeministrja dhe shefe e Diplomacisë së Bullgarisë, Ekaterina Zaharieva.

“Nuk ekziston mënyrë të synoni të bëheni anëtare e BE-së dhe të keni marrëdhënie bilaterale të pazgjidhura. Ai nuk është vetëm kriteri bullgar, por një nga kriteret për anëtarësim në BE – marrëdhënie të mira fqinjësore dhe miqësore”, tha Zaharieva në deklaratë për TV Nova bullgare.

Sipas saj, pjesa historike mes Shkupit dhe Sofjes është çështje më e rëndë nga kontesti për emrin që ishte zgjidhur me Marrëveshjen e Prespës.

“Marrëveshja e Prespës është bilaterale. Nuk është lehtë të ndërrohet emri i vendit tuaj, por pjesa historike mes Bullgarisë dhe Maqedonisë është më e rëndë. Tërë identiteti dhe historia e ekzistimit të Republikës të Maqedonisë së Veriut nga viti 1944 është themeluar në disa pjesë të historisë sonë të përbashkët”, theksoi Zaharieva.

Ajo thotë se Marrëveshja për miqësi në të cilën është parashikuar bashkëpunimi në ekonomi, turizëm, lidhje infrastrukturore, kulturë, arsim,..,jep rezultate.

“Pas nënshkrimit të Marrëveshjes për fqinjësi të mirë, vetëm për nëntë muaj këmbimi tregtar është rritur për 13 për qind, por do të dëshiroja të shoh më shumë mediume bullgare në Maqedoni. Në fushën e Kulturës organizohen festivale të përbashkëta, shfaqje teatrore dhe etj. Në dispozicion janë mjetet për Korridorin 8. Për fat të keq, nevojitet kohë. Së shpejti do të fillojë edhe zgjerimi i vendkalimeve kufitare. Qëllimi është nga Sofja në Shkup të arrihet për dy orë e gjysmë dhe njerëzit të jenë së bashku. Megjithatë nuk duhet ta nënvlerësojmë historinë”, deklaroi Zaharieva.

Por, thekson shefja e diplomacisë bullgare, për t’u zgjidhur çështjet e hapura nuk do të ndihmojë as diplomacia e fortë dhe as e butë, por duhet të ketë ekuilibër dhe bashkëpunim.

0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Next Post

Hapet Konsullata e Kosovës në Shkup

Ambasadori i Kosovës në Maqedoninë e Veriut, Gjergj Dedaj ka prezantuar hapësirat e reja për punë të shërbimit konsullor pranë kësaj ambasade. Sipas Dedaj, ambientet e reja do të ju mundësojnë punë më efikase me palët dhe të njëjtat do të jenë të hapura çdo ditë punë nga ora 9 […]