1989-a ndryshoi botën moderne

Press Online

Ngjarjet botërore kalojnë me shpejtësi, por është fort e vështirë të maten shpejtësia dhe fuqia e ndryshimeve të vitit 1989. Çdo gjë gufoi në një prej skenave më të famshme në historinë e njerëzimit, rënien e Murit të Berlinit. Muri u rrëzua pjesërisht për shkak të një gafe burokratike, por […]

Gjenerali tetovar në Ushtrinë perandorake

Press Online

Kush ishte gjenerali shqiptar nga Tetova, i cili diplomoi në Akademinë Ushtarake të Stambollit më 1904 dhe u bë epror i Ushtrisë Perandorake dhe ushtarak i nderuar nga Kemal Ataturku, themelues i Turqisë moderne. -Fatma Hanko nga Tetova, e bija e Sheh Mustafa Tetovës (nënkryetar i Lidhjes së Prizrenit më […]

Si bënë paqe Britania e Madhe dhe Shqipëria

Press Online

Më 29 tetor të vitit 1996, Britania dhe Shqipëria ranë në ujdi që Tirana t’i paguajë Londrës, 2 milionë dollarë dëmshpërblim për incidentin në Kanalin e Korfuzit, ndwrsa Britania t’i japë Shqipërisë, 18 milionë dollarë nga vlera e arit të bllokuar. Incidenti në Korfuz i referohet tri ngjarjeve të ndryshme […]

“Ali Pasha ka thënë: dy shqiptarë janë shumë!”

Press Online

Mid’hat bej Frashëri, emri i të cilit shkruhet edhe Midhat apo Mit’hat (njohur me emrin e pendës, Lumo Skëndo) ishte diplomat, shkrimtar dhe politikan. Mes të tjerësh, ka qenë ndër farkëtarët e nacionalizmit shqiptar./Konica.al Në rininë e tij ka qenë nëpunës i Perandorisë Osmane, veprimtar i Rilindjes Kombëtare dhe pjesëmarrës […]

CIA: Kur komunistët nxitën përçarjen me Kosovën

Press Online

Për amerikanët, fajtor është Enver Hoxha që sot Kosova është e ndarë nga Shqipëria. Përmes një dokumenti të deklasifikuar nga CIA, tregohet se si rrodhën ngjarjet pasi kapitulloi Gjermania naziste. Në dokument thuhet se komunistët erdhën në pushtet duke nxitur përçarje mes Shqipërisë e Kosovës. Nga ana tjetër, tregohet se […]

Mbreti Zog në Angli vishej me rroba civile…

Press Online

“France-soir” ka botuar, të premten e 21 shtatorit 1945, në ballinë, rrëfimin ekskluziv të mbretit Zog me korrespondentin e saj special në Londër, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar (Nga korrespodenti ynë special Jacques Pécheral) Londër, 20 shtator. Konferenca […]