Fakte shokuese në lidhje me takimet, dasmat dhe jetën familjare në Emiratet e Bashkuara Arabe

Të gjithë kanë dëgjuar për pasurinë e panumërt të sheikëve arabë. Por a e dini se thesari më i madh për një arab është familja e tij? Një grua arabe është një kujdestare e vërtetë e familjes dhe është shumë e respektuar nga burrat. Dhe sa më shumë fëmijë të ketë në një familje, aq më e lumtur është!

Faktet e Takimit

Një nuse e mundshme ka të drejtë të refuzojë ofertën nëse nuk i pëlqen dhëndri me diçka. Por megjithatë, vendimi për t’u martuar është marrë kryesisht nga familja e dhëndrit.

Pak gra arabe martohen me europianët, sepse ato thjesht mund të dëbohen nga vendi për martesë me një ‘të pabesë’. Por burrat nga Emiratet e Bashkuara Arabe ndonjëherë martohen me vajza europiane, por martesa do të jetë e dobishme vetëm për burrin e saj. Një grua në një martesë të tillë nuk merr nënshtetësi, dhe në një divorc, fëmijët mbesin gjithmonë me babanë e tyre.

Faktet e dasmës

Një marrëveshje është një element i domosdoshëm i një martese arabe. Në vend të nuses, një kontratë nënshkruhet nga dy të afërmit e saj. Pas nënshkrimit të kontratës, dasma duhet të bëhet gjatë vitit. Deri në dasmë, dhëndri mund të vizitojë gruan e tij të ardhshme vetëm në prani të të afërmve të saj. Dasma arabe është një spektakël madhështor.

Trajtimet janë shumë të larmishme dhe azhurnohen vazhdimisht. Kështu, familja e dhëndrit u tregon të ftuarve mikpritjen dhe pasurinë e tyre. Meqenëse Islami ndalon përdorimin e alkoolit, pija më e fortë në tryezë është kafeja.

Faktet familjare

Mendimi i diskriminimit ndaj grave arabe është në të vërtetë disi i ekzagjeruar. Sigurisht, në çdo familje arabe, një grua duhet t’i bindet burrit të saj, por ajo gjithmonë është e përfshirë në zgjidhjen e çështjeve të rëndësishme.

LEXONI EDHE KËTË:  “Sikur të isha djalë”

Gratë arabe janë përgjithësisht fashioniste të shkëlqyera; ato mund të qëndrojnë në dyqane për orë të tëra, duke zgjedhur veshjet dhe pëlhurat ultramoderne. Por, duke dalë jashtë, ajo është e detyruar të vërë në krye një mantel mëndafshi, dhe ta mbulojë fytyrën me një shall të zi. Të jashtmit mund të shohin sytë, gishtat dhe këmbët. E gjithë bukuria tjetër është vetëm për burrin!

Universitetet më të mirë në botë janë në dispozicion të tyre, por më shpesh sesa jo, bursa e tyre mbetet e pafalur. Një grua e martuar nuk ka gjasa të jetë në gjendje të punojë: ose burri i saj e ndalon atë, ose ajo nuk dëshiron, sepse është shumë e zënë me shtatzëni të vazhdueshme dhe lindje të fëmijëve.

Sidoqoftë, rinia moderne në këtë drejtim është më përparimtare. Shumë vajza që janë arsimuar në Europë mbeten atje për të bërë një karrierë. Dhe një fakt më shumë kurioz: ato familje arabe që jetojnë jashtë botës muslimane rrallëherë i përmbahen traditave shekullore.

Faktet e divorcit

Që nga kohërat e lashta, duke dashur të shkurorëzohej, një burrë arab në çdo kohë mund t’i thoshte gruas së tij: “Talak, Talak, Talak” ( “pusho” tre herë). Pas kësaj, gruaja duhej të dilte menjëherë nga shtëpia e tij, duke marrë me vete vetëm ato që ishte në të.

Prandaj, edhe sot, gratë arabe mbajnë mbi vete të gjithë arin e dhuruar. Dhe burrat japin këtë metal të çmuar në vend të luleve. Sa më shumë që peshon një dhuratë e tillë, aq më e fortë është dashuria e burrit! Nuk është çudi që proverbi vendas thotë që një grua pa ar është e zhveshur.

LEXONI EDHE KËTË:  Më 1 janar 2020, Kroacia do ta kryesojë presidencën e BE-së

Një grua në Emiratet e Bashkuara Arabe gjithashtu mund të paraqesë kërkesë për divorc, por vetëm nëse vërtetohet fakti i tradhtisë nga bashkëshorti. Por nuk ka gjasa për këtë arsye që dikush do të jetë në gjendje të marrë një divorc, pasi poligamia lejohet zyrtarisht në Emiratet e Bashkuara Arabe.

Faktet poligamike

Përkundër faktit se Islami lejon deri në katër gra, jo çdo arab sot mund të lejojë poligaminë. Arsyeja kryesore për këtë monogami të detyruar është mungesa banale e fondeve për mirëmbajtjen e haremit.

Prandaj, familja klasike e Emiratet e Bashkuara Arabe që përbëhet nga një burrë dhe disa gra është privilegji i sheikëve dhe njerëzve shumë të pasur. Sipas ligjit, secila grua ka shtëpinë e saj të veçantë, mirëmbajtje bujare dhe të drejtën për një pjesë të barabartë të vëmendjes nga burri i saj.

Është caktuar një orar i qartë i vizitave për secilën grua, është ndërtuar një vilë e veçantë për gruan e re, financat e burrit shpërndahen në përmasa të barabarta, dhe në përgjithësi të gjithë duhet të jetojnë në paqe dhe harmoni në familje. Nëse diçka shkoi keq nuk është problemi i gruas, por problemi i burrit, i cili nuk ishte në gjendje të “zgjidhte” situatën me kohë.

Pra, siç mund ta shihni, traditat dhe mbështetja e fisit në familjen arabe kanë një fuqi të jashtëzakonshme. Pra, nëse një grua është e ve, vëllai i burrit të saj martohet me të për ta siguruar dhe mbrojtur atë. Me edukimin dhe sjelljen e duhur, gratë arabe jetojnë në një qetësi dhe bollëk, saqë ne vetëm mund të ëndërrojmë! (burimi: ordonews)

59

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *