Knaus: I gjithë rajoni do të vuajë nëse Maqedonia bllokohet për në BE

0
24

Republika e Maqedonisë së Veriut është vendi i vetëm për të cilën Komisioni Evropian është kategorik se mund të fillojë negociata. Nëse vendi për të cilin BE-ja beson se është më mirë i gatshëm që ta fillojë procesin negociues sërish është bllokuar për shkak të problemeve bilaterale, atëherë tërë rajoni do të vuajë, vlerëson analisti politik dhe themelues i Iniciativës evropiane për stabilitet, Gerald Knaus.

“Sa është e rrezikshme kur politikanët në rajon do të ndalojnë të besojnë në perspektivën evropiane mund të shihet në vend tjetër, në lindje nga BE-ja, ku zhvillohen luftëra dhe ku nacionalistët pohojnë se BE-ja është ‘fata morgana’”, thotë Knaus në një intervistë për Radion kombëtare bullgare.

Knaus thekson se nëse Bullgaria insiston që Republika e Maqedonisë së Veriut ta pranojë interpretimin bullgar të historisë në 100-150 vitet e fundit, duhet të dihet se kjo është “punë e humbur”. Nëse kjo bëhet me të vërtetë kusht për fillimin e negociatave, atëherë nuk do të ketë negociata.

Sipas tij, qeveria në Shkup ka vetëm një opsion – edhe krahas bllokadës, të vazhdojë me reformat, të vazhdojë me bashkëpunimin me BE-në që të afrohet tek anëtarësimi. Në të kundërtën, vendi do të bjerë në pashpresë politike.

“Bullgaria nuk do të marrë asgjë përveç tensionit të panevojshëm me fqinjin e saj dhe keqkuptimit nga partnerët evropianë. Nuk ka fitues në këtë mosmarrëveshje. Nuk ka asnjë qeveri maqedonase që pranon se identiteti i njerëzve të saj është një trillim komunist”, tha Knaus.

Në qoftë se Gjermania, si kryesuese me BE-në dhe vendi më i fuqishëm në BE, mund të ndihmojë në zgjidhjen e çështjeve historike të pazgjidhura, ai tha se Berlini ishte i dobishëm, por jo me presion.

Kompromisi, tha ai, duhet të kërkohet në bashkëpunimin në të gjitha fushat dhe më shumë kontakte midis njerëzve në të dy anët e kufirit.

“Bullgaria mund të thellojë shkëmbimin e studentëve me Republikën e Maqedonisë Veriore. Si një vend ekonomikisht më i fortë, ai mund të krijojë bursa për studentët dhe mundësi për kontakte midis njerëzve. Mund të ketë një ndryshim në qëndrimet, por sigurisht jo nën presion. Si kusht për fillimin e negociatave me BE, kjo kërkesë është jashtëzakonisht e papërshtatshme. Ky mund të bëhet një problem serioz për të gjitha vendet në Evropën Juglindore. Pasojat janë nacionalizmi, paqëndrueshmëria politike dhe ekonomike e të gjithë rajonit”, ka thënë analisti politik dhe themeluesi i Nismës evropiane të stabilitetit, Gerald Knaus.

Shkuaj një koment

Please enter your comment!
Please enter your name here