TEKNOLOGJI

BE-ja premton të rregullojë kaosin në botën digjitale

Bashkimi Evropian u zotua të martën se do të rregullojë kaosin, pasi zbuloi planet për të kufizuar fuqinë që kanë kompanitë e mëdha në tregun digjital.

Rregullatorët e Komisionit Evropian, Akti i Tregjeve Digjitale (DMA) dhe Akti i Shërbimeve Digjitale (DSA), synojnë të frenojnë hegjemoninë e shumëkombësive mbizotëruese dhe t’i detyrojnë ato të jenë më transparente për mënyrën se si renditet, reklamohet dhe hiqet përmbajtja.

Gjithashtu kompanive të teknologjisë do t’u siguronte një sërë rregullash të harmonizuara në të gjithë BE-në për t’u ndjekur dhe do të konfirmonte ambicien e bllokut për t’u bërë udhëheqësi global për rregullimin digjital.

Të dy propozimet i shërbejnë një qëllimi: të sigurohemi që ne, si përdorues, të kemi akses në një zgjedhje të gjerë të produkteve dhe shërbimeve të sigurta në internet dhe që bizneset që veprojnë në Evropë mund të konkurrojnë lirisht dhe drejtësisht online ashtu si bëjnë ato offline.

Kompanitë mund të gjobiten deri në 10 për qind të qarkullimit vjetor për shkelje serioze të konkurrencës. Nëse ato shpallen fajtore për shkeljen e rregullave në shumë raste, Komisioni dëshiron t’i japë vetes fuqinë për të vendosur “mjete juridike strukturore”.

Akti i Shërbimeve Digjitale do të kërkonte që platformat digjitale të marrin përgjegjësinë për heqjen e përmbajtjes së paligjshme, nga gjuha e urrejtjes te mallrat e falsifikuara. Do të krijonte gjithashtu disa “masa mbrojtëse” për përdoruesit, përmbajtja e të cilëve është fshirë gabimisht nga platformat.

Komisioni gjithashtu dëshiron më shumë transparencë për reklamat në internet të platformave dhe në algoritmet e përdorura për t’u rekomanduar përmbajtje përdoruesve. Së fundmi, ai kërkon të vendosë rregulla të reja mbi gjurmueshmërinë e përdoruesve të biznesit në vendet e tregut online, për të ndihmuar në gjurmimin e shitësve të mallrave ose shërbimeve të paligjshme.

LEXO »  Shefi i Applet paralajmëron veturën e parë të kompanisë

Për herë të parë, rregullatorët kanë përcaktuar platforma shumë të mëdha si ato me më shumë se 45 milionë përdorues, ose për 10 për qind të popullsisë së bllokut. Sanksionet përfshijnë gjoba deri në gjashtë për qind të qarkullimit global. \ a2news

Lajme të ngjashme

Pandemia ‘godet’ edhe gjigantin Netflix, bien aksionet

PressOnline.mk

Vonohet vendimi për rikthimin e Donald Trumpit në Facebook dhe Instagram

Press Online

Sanksionet e SHBA-së kanë dëmtuar biznesin e telefonave të Huaweit

Press Online

10 filmat dhe serialet më të shikuara sot në Netfilx

Press Online

Laptopi gjigant me 7 ekrane dhe peshë 12 kg

Press Online

“Maska më e mençur në botë” do të bëhet realitet

Press Online