KULTURË

Dita kur monarkia e Shqipërisë shpallet e jashtëligjshme

Një muaj pasi Fronti Demokratik mori kontrollin e Asamblesë së re Kombëtare në Shqipëri, më 2 janar 1946, qeveria komuniste shpalli jashtë-ligjësimin monarkinë.

Kështu, mbreti Zog u shkarkua zyrtarisht de-jure. Atij dhe trashëgimtarëve iu hoqën të gjitha të drejtat dhe pronat dhe u ndalohej “përgjithmonë” kthimi në territorin e Shqipërisë.

Komunistët e shpallën Shqipërinë Republikë Socialiste Popullore, duke rrëzuar de jure Mbretin Zog. Më herët, Zogu lëshoi një deklaratë, duke i cilësuar zgjedhjet e dhjetorit 1945 jo të lira dhe, si të tilla, s’mund ta rrëzonin monarkinë.

Ai edhe vetë e kuptonte se teoria e legalitetit nuk mund të vlente në këtë rast, pasi vetë e rrëzoi në 1925-ën Princin Vid nga froni përmes shpalljes së republikës.

LEXO »  Sekretet e një prej vendeve më të mëdha të adhurimit në botë, xhamisë së Abu Dabit

Lajme të ngjashme

Dedë Gjo’ Luli u vra nga serbët, nuk kishin dorë Gjomarkajt

Press Online

Të martën fillon muaji i Ramazanit

PressOnline.mk

Libri i Barack Obamas thyen rekorde, mbi 3 milionë kopje në vetëm një muaj

Press Online

“Kthimi i babait” i shkrimtarit nga Kosova, në portalin boshnjak

Press Online

Kosova, një vend në ngritje

Press Online

Mbi një mijë fjalë të reja gjermane u krijuan gjatë pandemisë

Press Online