DOSJE

Shqiptarja nga Manastiri, inxhinierja e parë femër në Turqi

Gruaja e parë inxhiniere në Turqinë moderne ka qenë Sabiha Rifat Gurajman (Sabiha Rıfat Gürayman). Ajo ka lindur në vitin 1910 në Manastir të Maqedonisë së Veriut kurse ka ndërruar jetë në vitin 2003 në Izmir.

Nuk ka qenë lehtë të jesh inxhineria e parë në Turqi në atë kohë, por talenti i Sabihas ka qenë i jashtëzakonshëm.

Ajo ka lindur në Manastir në vitin 1910, babai i saj ka qenë oficer në ushtrinë turke dhe në moshë të re është shpërngulur në Stamboll. Shkollën fillore e ka kryer në Beshiktash. Më pas është regjistruar në shkollën e mesme të femrave Nishantashi në vitin 1925 dhe ka vazhduar në shkollë tjetër të mesme në Stamboll në vitin 1927.

Gjatë sundimit Qemal Ataturk ka inkurajuar vajzat të shkollohen. Me përkrahjen e mikut të saj dhe mësues të matematikës, Sabiha është regjistruar në fakultetin e inxhinierisë, i cili atë vit ka pranuar studentet e para femra.

Si një nga inxhinieret më të mira të ndërtimtarisë, asaj i është besuar ndërtimi i Mauzoleut të Ataturkut, kurse ka qenë edhe inxhiniere kryesore e kryeqytetit turk, Ankarasë.

LEXO »  Tentoi të vjedhë këpucë prej 200 euro, 35-vjeçari nga Kosova kapet nga Policia e Maqedonisë

Lajme të ngjashme

Trump rrëmben mikrofonin në mes të një dasme dhe flet për Biden

PressOnline.mk

Fjalimi i Victor Hugo në Asamblenë Legjislative mbi projekt-ligjin e arsimit publik (1850)

Press Online

Dumont: Nuk ka në Evropë racë më të lashtë se shqiptarët

Press Online

E FUNDIT/ Lëshohet urdhër arrest ndërkombëtar për narko-bosët e drogës nga Gërçeci

PressOnline.mk

Shkrimi më i vjetër i gjetur në Izrael identifikohet në copën antike të qeramikës

Press Online

Të gjitha “shtetet” e vetëshpallura shqiptare

Press Online