KURIOZITETE

Pllaka e Epokës së Bronzit e gjetur në Francë është harta më e vjetër 3D në Evropë

Një gur i sapozbuluar i Epokës së Bronzit mund të jetë harta më e vjetër tre-dimensionale në Evropë, thonë studiuesit.

Pllaka 2 metra me 1.5 metër e zbulua për herë të parë në vitin 1900, por u zhduk ndërkohë dhe u gjet përsëri në bodrumin e një kështjelle në Brittany, Francë, më 2014.

Arkeologët që studiuan modelet e gdhendura në gurin 4.000-vjeçar besojnë se shënimet janë një hartë e një zone në Britaninë perëndimore.

Ata thonë se kjo e bën pllakën hartën më të vjetër 3D të një zone të njohur në Evropë.

Pjesa e shkëmbit, e njohur si Pllaka Saint-Belec, besohet se daton nga epoka e hershme e bronzit, midis 1900 p.e.s. dhe 1650 p.e.s.

Ajo u zbulua në vitin 1900, gjatë gërmimeve në një vendvarrim parahistorik në Finistere në Britaninë perëndimore, nga arkeologu lokal Paul du Chatellier.

Pllaka me sa duket u harrua për më shumë se një shekull, e ruajtur për dekada në shtëpinë e du Chatellier, në Chateau de Kernuz.

Pasi analizuan shenjat dhe gdhendjet në gur, studiuesit dyshuan se mund të ishte një hartë.

“Prania e motiveve të përsëritura të bashkuara me vija në sipërfaqen e saj tregoi se ajo përshkruante një zonë të Finistere”, tha një studim në Buletinin e Shoqërisë Parahistorike Franceze.

Studiuesit thonë se dhëmbëzimet janë një paraqitje 3D e luginës së lumit Odet, ndërsa disa vija duket se përshkruajnë rrjetin lumor të zonës.

Gjeo-lokacioni zbuloi që territori i përfaqësuar në pllakë mbart një saktësi prej 80% në një zonë rreth një shtrirje të lumit 18 milje të gjatë.

“Kjo është ndoshta harta më e vjetër e një territori që është identifikuar”, i tha BBC-së Clement Nicolas nga Universiteti Bournemouth, një nga autorët e studimit.

LEXO »  Kutia mbretërore e çokollatave nga viti 1900 gjendet në helmetën e luftës

“Ka disa harta të tilla të gdhendura në gur në të gjithë botën. Në përgjithësi, ato janë vetëm interpretime. Por kjo është hera e parë që një hartë përshkruan një zonë në një shkallë specifike”.

Nicolas tha se harta mund të jetë përdorur për të shënuar një zonë të veçantë.

“Ishte ndoshta një mënyrë për të afirmuar pronësinë e territorit nga një princ ose mbret në atë kohë. Kjo pllakë është e rëndësishme pasi thekson këtë njohuri hartografike”, tha ai. \a2news

Lajme të ngjashme

Nëna e tre fëmijëve shtyn kamionin e ngecur në borë, shpërblehet nga kompania

Press Online

Zgjidhni një flutur dhe zbuloni anët e fshehura të personalitetit tuaj

Press Online

Gruaja me thonjtë më të gjatë në botë i ka prerë ata pas gati 30 vjetësh

Press Online

Kleriku thotë se personat që marrin vaksinën anti-covid janë homoseksualë

Press Online

Nike krijon atlete për persona pa duar dhe për ata me nevoja të veçanta

Press Online

Ku shkojnë gjërat e konfiskuara në aeroport

Press Online