DOSJE

Shkrimi më i vjetër i gjetur në Izrael identifikohet në copën antike të qeramikës

Një ekip studiuesish nga Akademia e Shkencave e Austrisë, Institutit Arkeologjik austriak dhe Institutit të Arkeologjisë i Universitetit Hebre të Jerusalemit, kanë identifikuar një pjesë të shkrimit në një copë të thyer qeramike të zbuluar më 2018 në zonën arkeologjike Lachish, si pjesa më e vjetër e shkrimit e gjetur në Izrael.

Më 2018 kur arkeologët gjetën një copë qeramike me disa shkrime në të, nuk e dinin se ai do ta përfaqësonte shkrimin më të vjetër në Izrael.

Studimi tregon se copa ishte rreth 3,500 vjet e vjetër, shkruan phys.org.

Studiuesit kanë arritur të transkriptojnë disa nga shkrimet në copën e qeramikës – disa nga shkronjat duket se kanë formën e shkronjave të alfabetit hebre, daled, ayin dhe bet, të cilat kur bashkohen formojnë fjalën “eved” që në hebraisht nënkupton skllav.

LEXO »  Dëshmia e nipit të beut elbasanas: Gjyshi shoqëroi Ismail Qemalin në Vlorë

Lajme të ngjashme

Zbulohet koka 2000-vjeçare e Perandorit të parë të Romës

PressOnline.mk

Të gjitha “shtetet” e vetëshpallura shqiptare

Press Online

Kutia mbretërore e çokollatave nga viti 1900 gjendet në helmetën e luftës

PressOnline.mk

Lufta psikologjike ndaj otomanëve: Skënderbeu tallej me armiqtë

Press Online

Universiteti më i vjetër në botë u themelua nga një grua myslimane

Press Online

Kush ishte piktori modern i krishtërimit?

Press Online