DOSJE

Marko Boçari dhe Lleshi i Zi: Kush është heroi?

Nga: Daut Dauti

Videoja e mëposhtme titullohet “Shqiptari që vrau Marko Boçarin”. Fjala është për Lleshin e Zi. Edhe pse titulli paralajmëron që ka të bëjë me Lleshin e Zi, për të, në tërë këtë emision janë dhënë vetëm dy fjali. Emisioni i tëri flet për Marko Boçarin, të cilit i referohet me epitetin hero. Por, pse është hero Marko Boçari e nuk është Lleshi i Zi?

Në shumicën e literaturës, Boçari cilësohet i tillë kurse Lleshi i Zi injorohet ose për të flitet si për një vrasës që ka faj. Duhet të jetë e kundërta. Boçari luftoi për kauzën greke kurse Lleshi i Zi kundër formimit të shtetit grek.

Më tutje, ky emision vrasjen e Boçarit e cilëson si “vrasje pabesie”. Pse vrasje pabesie kur Boçari ishte sulmuesi i kampit të forcave shqiptare nën udhëheqjen e Mustafë Pashë Bushatit? Në këtë rast, mirditasit u mbrojtën e nuk ishin sulmuesit. Madje, ata, sikur edhe luftëtarët tjerë shqiptarë, u befasuan në rrëmujën e asaj nate kur i dëgjuan sulmuesit suliotë që flitnin shqip mes veti. Prandaj, një kohë u hutuan, nuk dinin se si të vepronin dhe i pyesnin: “Shqiptarë jeni, a? Pse po na sulmoni pra”?

Shqiptarëve nuk ua merrte mendja që shqiptarët luftojnë në anën e grekëve. Por, në realitet, lufta për pavarësinë e Greqisë ka qenë Luftë Civile Shqiptare.

LAJME TË NGJAJSHME

Tempo (1942) / Ja përse shqiptarët e Kosovës janë autoktonë – Shpjegimi i gjuhëtarit italian Carlo Tagliavini

Press Online

Konica, Princ Vidit: Mbaji larg hajdutët dhe intrigantët

Press Online

Pse në lekët shqiptar nuk ka asnjë femër?

Press Online

Revolucioni arvanit i ashtuquajtur grek, ishte vëllavrasje mes shqiptarëve

Press Online

Tri kurorat e Gjergj Kastriotit

Press Online

Historia e familjeve të fisnikëve shqiptarë në Koper të Sllovenisë

Press Online