KURIOZITETE

Ringjallet pas 24 mijë vjetësh një gjallesë në Siberi

Një gjallesë mikroskopike është ringjallur pas 24,000 vjetësh që ka jetuar në shtresën e ngrirë nëntokësore të Arktikut.

Gjallesa “Bdelloid” zakonisht jeton në mjedise ujore dhe ka aftësi të shkëlqyera për të mbijetuar. Shkencëtarët rusë i gjetën krijesat në bërthamën e tokës së ngrirë të nxjerrë nga ngricat siberiane duke përdorur pajisje shpimi.

“Raporti ynë është prova më e plotë deri më sot se organizmat shumëqelizore mund të përballojnë dhjetëra mijëra vjet në kriptobiozë, gjendja kur metabolizmi ndalon thuajse krejtësisht”, ka thënë Stas Malavin, një studiues në Laboratorin e Kriologjisë së Tokës në Qendrën Shkencore Pushchino për Kërkime biologjike në Rusi.

Nuk është hera e parë që një gjallesë e vjetër ringjallet nga një mjedis i ngrirë pas një kohe të gjatë, shkruan CNN.

Malavin ka thënë se kjo mund të ndodhë edhe te kafshët e mëdha të cilat mund të ngrihen në mënyrën e njëjtë.

Për të kuptuar sesi kjo krijesë ka mbijetuar për kaq vjet, studiuesit ngrinë dhe shkrinë krijesa të njëjta të ditëve të sotme që jetojnë në rajone të ngrira. Ata zbuluan se krijesat mund t’i rezistonin formimit të kristaleve të akullit, ndërsa ngriheshin ngadalë.

LAJME TË NGJAJSHME

Nga Amerika në Portugali: Një mesazh në shishe gjendet në Atlantik

Press Online

Kinezët ndërtojnë 10-katëshen për 28 orë e 45 minuta

Press Online

Hoteli disa metra mbi tokë në Rusi

Press Online

Artistja që krijon skulptura kafshësh nga guacat e detit

Press Online

Kafeja në Rusi që duket sikur të hyrë në ndonjë libër

Press Online

Statujës gjigante i vendoset maska në Japoni

Press Online