SHËNDETI

Ushtrime për tension të lartë: Dy punë kopshtarie që mund të mbrojnë nga hipertensioni

Ushtrimet e presionit të lartë të gjakut mund të ndihmojnë për tu mbrojtur nga simptomat vdekjeprurëse të hipertensionit, dhe sigurimi që bëni aktivitete të rregullta është thelbësore për mbajtjen e një presioni të shëndetshëm të gjakut. Mund të shmangni hipertensionin duke bërë thjesht disa punë të zakonshme të kopshtarisë, është e vërtetuar shkencëtarisht.

Presioni i lartë i gjakut është një gjendje shumë e zakonshme – dhe shumë njerëz mund ta kenë atë edhe pa e ditur. Nëse keni hipertension, është veçanërisht e rëndësishme që të bëni ushtrime të rregullta për të mbajtur nën kontroll presionin e gjakut. Thjesht bërja e kopshtarisë mund të ndihmojë në mbrojtjen nga komplikimet e presionit të lartë të gjakut.

Presioni i lartë i gjakut prek më shumë se një të katërtën e të gjithë të rriturve në Mbretërinë e Bashkuar, sipas NHS. Është thelbësore që hipertensioni juaj të diagnostikohet herët, sepse gjendja rrit rrezikun e sulmeve në zemër ose goditje në tru.

Pasja e presionit të lartë të gjakut vendos stres shtesë në enët e gjakut, dhe më pas organet tuaja jetësore. Por një nga mënyrat më të lehta për të menaxhuar presionin tuaj të gjakut është të bëni ushtrime të rregullta.

Mbajtja aktive natyrshëm ndihmon për të rregulluar presionin tuaj të gjakut dhe për të shmangur hipertensionin. Por nuk ka pse të jetë e gjitha vrapim dhe not, dhe madje mund të zbuloni se jeni duke bërë ushtrime të shëndetshme pa e ditur as vetë.

Thjesht, bërja e disa punëve të kopshtarisë duhet të jetë e mjaftueshme për të llogaritur drejt synimit tuaj të ushtrimeve javore.

Prerja e barit dhe lopata nëpër tokë është veçanërisht e dobishme për presionin tuaj të gjakut, sipas fiziologut të vjetër të AXA Health, Daniel Craig.

“Nëse sapo jeni diagnostikuar me presion të lartë të gjakut mund të ndiheni të shqetësuar për ushtrime, por, në shumicën e rasteve, është krejtësisht i sigurt dhe në të vërtetë mund t’ju ndihmojë gjithashtu të ulni presionin e gjakut”, tha ai.

“Ushtrimet aerobike – që përfshijnë shumicën e aktiviteteve që ju bëjnë të merrni frymë mesatarisht – mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut deri në 10 përqind.

“Kjo mund të jetë ecje e shpejtë, vrapim, çiklizëm ose not, por edhe kositje e lëndinës, gërmimi i shtretërve të luleve dhe numërimi i vallëzimit.

“Nëse keni ndonjë dyshim, gjithmonë kontrolloni me mjekun tuaj se është e sigurt për ju të ushtroni, veçanërisht nëse keni kushte të tjera mjekësore.”

LAJME TË NGJAJSHME

Arsye të forta për të konsumuar më shumë shalqi

Press Online

Efektet anësore të fshehta të çajit, sipas shkencës

Press Online

Katër arsyet pse duhet konsumuar hudhra gjatë verës

Press Online

Për një lëkurë të pastër, duhet të bëni këto 5 veprime

Press Online

Mjekët druajnë për shtimin e rasteve me grip dhe koronavirus

Press Online

Si ndikon në organizëm niveli i sheqerit të pemëve

Press Online