Press Online
OP/ED

Një vështrim i parë në trashëgiminë e Angela Merkel

Nga Dirk Kurbjuweit

(Dirk Kurbjuweit është reporter dhe autor për të përditshmen gjermane “Der Spiegel”)

Epoka e Merkel ishte një kohë kërcënimesh të padukshme. Ishte e mbushur me kriza që ishin të padukshme në fillim, gjë që i bëri ata të duken kaq ogurzi. Kjo ishte e vërtetë për krizën financiare dhe krizën e euros, për pandeminë dhe ndryshimin e klimës. Diçka po ndodhte atje, por me të vërtetë u kuptua vetëm nga ekspertët dhe shkencëtarët.

Ne të tjerët mbetëm me një ndjenjë pasigurie, madje edhe frike. A do të ndikohet jeta ime? Të gjitha këto kriza mbanin potencialin për katastrofë personale: për humbjen e punës dhe aseteve, për sëmundjet dhe madje edhe vdekjen.

Angela Merkel kishte shumë për ta rekomanduar atë si kancelaren perfekte për një epokë të tillë, potencialin për të qenë një dhuratë hyjnore e historisë. Në jetën e saj të parë, ajo punoi si shkencëtare, si një grua me numra, tabela dhe kthesa. Ajo është jashtëzakonisht inteligjente dhe e mbushur me racionalitet. Kërcënimet e padukshme nuk janë të mjaftueshme për ta frikësuar atë, sepse ajo është në gjendje të dallojë natyrën e tyre të vërtetë dhe të kuptojë faktet pas tyre.

Pra, a ishte Merkel kancelarja e duhur për këtë periudhë, për vitet midis 2005 dhe 2021, një kohë krizash dhe katastrofash të ngjashme me të cilat Gjermania e pasluftës nuk i ka përjetuar kurrë? Ajo do të japë dorëheqjen brenda pak javësh, sapo parlamenti gjerman të zgjedhë pasardhësin e saj këtë vjeshtë. Merkel atëherë do të tërhiqet – të paktën për momentin – nga një karrierë politike që ka zgjatur 31 vjet.

Karriera e saj befasuese filloi në 1990, menjëherë pas rënies së Murit të Berlinit, kur Merkel përfundoi karrierën e saj si fizikane në Akademinë e Shkencave të Gjermanisë Lindore dhe kaloi në politikë.

Ngritja e saj ishte diçka ironike e historisë: Një grua nga Lindja që drejton Perëndimin përmes krizës së tij më të madhe? Përveç kërcënimeve të padukshme që kanë karakterizuar qëndrimin e saj, ka pasur një zhvillim të dytë të rëndësishëm gjatë dy dekadave të fundit: Demokracitë liberale në Evropë, Amerikën e Veriut dhe Australi janë tronditur thellë. Ai përmbysje filloi saktësisht 20 vjet më parë, me sulmet terroriste islamike të 11 shtatorit 2001, dhe vazhdoi me agresivitetin e ri të Rusisë, ngritjen e shpejtë të Kinës si një superfuqi dhe përpjekjen e dështuar për të perëndimizuar pjesë të botës myslimane në Irak dhe në Afganistan.

Perëndimi nuk ka qenë në një formë veçanërisht të mirë nga brenda, as Brexit, Donald Trump, populizmi i krahut të djathtë në shumë vende, pyetjet kryesore të shtruara në mënyrën dhe jetën perëndimore të ekonomisë nga kriza financiare dhe ndryshimet klimatike, dyshimet nëse demokracitë liberale janë mjaft efikase për të qenë në gjendje të luftojnë në mënyrë efektive pandemitë. Të gjithë këta faktorë kanë dëmtuar vetëbesimin e aleancave kryesore perëndimore, Bashkimit Evropian dhe NATO-s.

Ishte puna e Merkel për të gjetur përgjigje – para së gjithash për Gjermaninë, por edhe për Evropën dhe botën. Nuk do të jetë e qartë për disa vjet, apo edhe dekada, sa mirë ajo e bëri atë punë. Historia shpesh merr kohën e saj para se të gjykojë. Nuk është e mundur të përcaktohen të gjitha pasojat e veprimeve të Merkel-ato mund të kenë nevojë të rivlerësohen në një moment në të ardhmen përmes lenteve të asaj që kanë bërë pasardhësit e saj. Por është e mundur – dhe, me afrimin e fundit të mandatit të saj, e përshtatshme – të provosh një vlerësim paraprak të trashëgimisë së saj.

Më poshtë është një vështrim fillestar i trashëgimisë së Merkel, i paraqitur në shtatë kapituj. Qëndrimi i saj është formuar kryesisht nga shtatë katastrofa ose kriza: kriza financiare; kriza e euros; kërcënimi i vazhdueshëm i paraqitur nga Presidenti rus Vladimir Putin; fluksi i madh i refugjatëve; Donald Trump, emri i të cilit përdoret këtu sinonimisht me sulmin ndaj demokracisë liberale në tërësi; ndryshimi i klimës; dhe pandeminë e koronavirusit.

Merkel duhej t’i kalonte të gjitha këto. Ata dominuan dhe hodhën një hije mbi qëndrimin e saj. E tillë ishte koha e saj, epoka e saj.

  1. Kriza financiare

“Ne po u themi kursimtarëve se depozitat e tyre janë të sigurta.”

Ilustrim/ Kriza e madhe financiare e viteve 2000

Fillon kërcënimi. Bankat fillojnë të raportojnë probleme, çmimet e aksioneve bien dhe publiku përmbytet me terma teknikë: Subprime. Tregtim ndërbankar. Letrat me vlerë të mbështetura nga aktivet. Derivatet. Lidhje junk. Pastaj, më shumë banka fillojnë të raportojnë probleme. Më 15 shtator 2008, banka e investimeve Lehman Brothers në Nju Jork shembet, me pasoja katastrofike për industrinë financiare në të gjithë botën.

Merkel dukej e shqetësuar, me një humbje madje, në fazat e hershme të krizës. Ajo nuk e dinte saktësisht se çfarë po ndodhte ose sa i thellë mund të ishte përplasja. Por ajo e kapi shpejt, duke e ushqyer intelektin e saj me informacion dhe analiza mbi konvolucionet e botës financiare, duke lexuar dhe duke kaluar shumë orë me ekspertë. Dhe pastaj ajo papritmas u shfaq, me shpejtësi me epokën e re.

Në Shtetet e Bashkuara, bankat kishin shitur kredi për prona të paluajtshme pa kolateral të mjaftueshëm. Sistemi financiar i kishte bashkuar ato në produkte, dobësia e të cilëve nuk ishte e dukshme menjëherë. Pakot u ruajtën në shumë depo në të gjithë botën, si miniera që prisnin një sinjal për të shpërthyer. Lehman ishte ai sinjal.

Pak kohë më vonë, Hypo Real Estate (HRE) e Gjermanisë gjithashtu u rrëzua. Natën vonë, më 28 shtator, Merkel zhvilloi një raund negociatash me aksione të larta me Josef Ackermann, kreu i Deutsche Bank në atë kohë, në lidhje me pjesën që bankat do të pranonin në rrezikun e paracaktuar për HRE. Merkel kërkoi 10 miliardë euro. Kjo është shumë, kundërshtoi Ackermann. Merkel atëherë tha 9 miliardë, të cilat Ackermann gjithashtu i refuzoi. Ata arritën një marrëveshje në 8.5 miliardë dollarë. Një rrezik prej 26.5 miliardë do të përballohej nga qeveria.

Megjithatë, shumë ishin të shqetësuar dhe kartëmonedhat e mëdha në para u bënë të pakta në disa vende sepse njerëzit filluan të grumbullonin para në shtëpi. Më 5 tetor, Merkel qëndroi para kamerave me ministrin e financave Peer Steinbrück dhe siguroi vendin se depozitat e tyre ishin të sigurta. Një ndihmë prej 480 miliardë eurosh për bankat u nxitua shpejt në parlamentin gjerman.

Qeveria e Merkelit më pas zbuti pasojat për ekonominë duke prezantuar skemën e famshme të parave të gatshme në vend, një subvencion që inkurajonte njerëzit të blinin makina të reja dhe duke krijuar një subvencion qeveritar për të paguar punëtorët që ishin lënë në pushim nga punëdhënësit e tyre. Edhe pse produkti i brendshëm bruto ra me 5.7 për qind në 2009, papunësia nuk u rrit.

Ky sukses krijoi reputacionin e Merkel si një menaxher i aftë i krizës. Por një efekt tjetër ishte më vendimtar: Tronditja financiare i ka rrëmbyer kancelares oreksin për reformë. Ajo tashmë i kishte konsideruar gjermanët si një popull të frikësuar, dhe tani ajo nuk donte t’i impononte më barrë popullsisë. Merkel, rruga e së cilës në Kancelari ishte e shtruar me nocione neoliberale, përkundrazi u zhvendos për të zgjeruar shtetin social me një pagë minimale, pensione të përmirësuara për gratë që kishin lënë përkohësisht tregun e punës për të rritur fëmijët dhe përfitimet e pushimit prindëror.

Këto politika ishin sigurisht të dobishme, edhe për Merkelin, pasi siguroi rizgjedhjen e saj, por një reformë e madhe urgjente e sistemit të pensioneve nuk u materializua. Për një pjesë të popullsisë, për më tepër, ajo krizë e parë shënoi fillimin e një zhgënjimi që nuk do të zhdukej kurrë: Kancelari nuk arriti të nisë një diskutim mbi shkaqet më të thella të krizës dhe sesi e ardhmja mund të përmirësohet. Ajo nuk mbajti një fjalim për të ofruar orientim në atë që ishte një kohë e frikshme.

Kancelarja menaxhoi krizën financiare monetarisht dhe teknokratikisht, por ajo kurrë nuk e trajtoi atë intelektualisht ose emocionalisht. Shumë njerëz nuk kuptuan pse ishte detyrë e qeverisë të shpëtonte bankat nga kriza e tyre e krijuar nga vetja, dhe kjo i bëri ata mosbesues ndaj politikës. Merkel e nxiti më tej atë ndjenjë duke nderuar Josef Ackermann me një darkë të madhe në Kancelari në 2008, sikur të kishte bërë disi shërbime të jashtëzakonshme për komunitetin. Megjithatë, Deutsche Bank kishte dashur të hante me biznesin me produkte financiare toksike, dhe Ackermann kishte treguar përbuzje për shtetin.

Kriza financiare zbuloi një model të dytë për stilin e qeverisjes së Merkel: Ajo kërkoi të mos e identifikonte veten me çështje të vështira dhe nuk ndoqi ndonjë plan afatgjatë për të frenuar teprimet më të këqija të kapitalizmit. Sapo produkti i brendshëm bruto filloi të rritet përsëri, ajo thjesht shënoi kutinë si një sfidë e kapërcyer.

Por një nga veçoritë e shërbimit të mandateve të shumta si kancelare është se problemet e pazgjidhura kthehen, ndonjëherë me hakmarrje. Kur kompania gjermane e shërbimeve financiare Wirecard u mbyt në një moçal mashtrimi dhe lakmie në vitin 2020, një pjesë e fajit i takonte një rregullatori financiar qeveritar që nuk e kishte kontrolluar kompaninë nga afër.

Merkel duhej të duronte sikletin e marrjes në pyetje nga një komitet hetimor parlamentar. Edhe nëse përfshirja e saj personale në skandal ishte e parëndësishme, marrja në pyetje e saj nga komiteti ishte thjesht shkretëtirë sepse nuk arriti të frenonte tepricat e botës financiare.

  1. Kriza Euro

“Nëse euro dështon, Evropa dështon.”

Ilustrim/ Kriza e zonës Euro

Dikur u tha për Presidentin Franklin D. Roosevelt se ai kishte “një intelekt të klasit të dytë, por një temperament të klasit të parë”. Me atë përzierje të tipareve, ai nxori SHBA -në nga një recesion i rëndë, mposhti Hitlerin dhe siguroi një vend për veten në kryeveprën politike të John Lewis Gaddis, “Për Strategjinë e Madhe”.

Me Merkelin, është e kundërta: inteligjencë e klasit të parë, por temperament i pamjaftueshëm. Kjo është konsideruar prej kohësh një nga pikat e saj të forta, por ndoshta është një ide e gabuar. Gjatë krizës së euros, pak më shumë Roosevelt mund të ketë qenë përfitues.

Që nga fillimi, Merkel kishte një qëllim strategjik për Bashkimin Evropian: të “forconte” kontinentin e vjetër, ta forconte atë dhe ta vendoste atë, së bashku me Shtetet e Bashkuara dhe Kinën, si forca e tretë e një rendi të ri botëror. , ajo gjithashtu donte të siguronte një vend për Gjermaninë në politikën globale.

Për Merkel, kjo nënkuptonte përmirësimin e konkurrencës, veçanërisht në vendet e tjera anëtare. Ajo donte të tërhiqte fuqinë politike nga forca ekonomike.

Merkel e mbajti atë ide kur Greqia u mbyt fillimisht nga një krizë borxhi në 2009. Për disa vjet, një nga pyetjet kryesore që u ngrit mbi kancelarinë e Merkel ishte ajo nëse zona e euros do të shpërbëhej gjatë qëndrimit të saj.

Si zakonisht, ajo donte t’i zgjidhte problemet me intelektin e saj. Ajo u përpoq të pajtonte gjithçka: nevojat e shteteve të shqetësuara; gjermanët, me prirjen e tyre për kursim; dhe tregjet financiare, ku aktorët e këqij vazhduan të kërkojnë prerjen e tyre. Në Bruksel, ajo kaloi netë duke bërë pazar me homologët e saj nga Evropa Jugore, të cilët e akuzuan atë se nuk po tregonte solidaritet të mjaftueshëm me pjesën tjetër të Evropës – dhe më pas ajo duhej të dëgjonte kritikat nga grupi parlamentar i partisë së saj se po neglizhonte interesat gjermane.

Ajo ktheu disa vida këtu dhe atje dhe disi e mbajti makinën në punë, por mungonte një “strategji e madhe” për një Evropë të fortë. Intelektuali kryesor gjerman Jürgen Habermas akuzoi kancelaren se kërkonte qetësi mbi të gjitha.

Në një kuptim, ishte i suksesshëm. Eurozona nuk u shpërbë, falë pjesërisht bujarisë së Bankës Qendrore Evropiane (BQE).

Njerëzit shpesh thonë se krizat janë gjithashtu kohë të mundësive. Por ajo mundësi u humb. Evropa është sot më keq sesa ishte në fillim të mandateve të Merkel si kancelare. Britania nuk është më anëtare e BE -së, qeveritë në Hungari dhe Poloni nuk janë më demokraci liberale dhe egot kombëtare po lënë në hije idenë e bashkimit pothuajse kudo. Projekte të rëndësishme si një politikë e përbashkët mbrojtëse kanë ngecur.

Merkel, natyrisht, nuk është fajtore vetëm për këtë gjendje. Por në krizë, ajo pati mundësinë të lejonte që ideja evropiane të shkëlqente, përmes një solidariteti më të madh. Do t’i kishte dhënë asaj një autoritet që do të kishte shërbyer për të mbajtur së bashku Kontinentin.

Një mësim i epokës së Merkelit është se inteligjenca e madhe nuk kërkon domosdoshmërisht një politikë të madhe. Inteligjenca tenton të jetë llogaritëse, jo e guximshme. Dhe llogaritja e politikanëve është pothuajse gjithmonë shqyrtimi se si të fitohet elektorati kombëtar.

Nëse doni të jeni të guximshëm, keni tendencë të keni nevojë për temperament – në këtë rast, një pasion për Evropën, të cilin Merkel e dëshmoi të paaftë për ta zhvilluar. Biografi i saj Ralph Bollmann e shpjegon si të tillë: “Merkel nuk ishte kurrë një evropiane në zemër – kjo ishte tashmë e rrënjosur në shoqërizimin e saj. (Helmut) Patosi evropian i Kohl ishte gjithmonë i huaj për ish -gjermano -lindjen.”

Rezultati është se Merkel nuk e zgjidhi krizën evropiane: Ajo do të mbetet me ne pasi të ketë ikur.

  1. Putin

“Edhe pse besoj se presidenti rus e dinte mirë se nuk kisha dëshirë të takoja qenin e tij, ai e solli me vete.”

Merkel, e cila nuk i pëlqen qentë, në një vizitë te Vladimir Putin në 2007

Një person ishte gjithmonë atje, gjatë 16 viteve, kërcënimi i përjetshëm i Merkel, armiku i saj: Vladimir Putin, herë kryeministër dhe të tjerë president i Rusisë. Emri i tij evokon sfidat e politikës së jashtme – luftërat dhe shkeljet e ligjit ndërkombëtar – që ishin me të gjatë gjithë qëndrimit të saj si kancelare. Rexhep Tajip Erdogan i Turqisë ka qenë gjithashtu një gjemb në anën e Merkel gjatë dekadës e gjysmë të fundit, por ai kurrë nuk ka qenë aq i fuqishëm apo aq i rrezikshëm sa Putini.

Marrëdhënia me sundimtarin rus ishte roli më i rëndësishëm që Merkel luajti në politikën ndërkombëtare: Ajo ishte negociatore e Perëndimit me Rusinë. Për shkak se ajo e njihte mirë bllokun lindor që nga jeta e saj e parë dhe sepse flet rusisht, ishte kryesisht puna e saj që ta vendoste Putinin në vendin e tij dhe të këmbëngulte që vlerat perëndimore të ruheshin.

Herët, ajo kërkoi të përmbushë atë mandat, duke luftuar me guxim për liri dhe duke ndjekur një politikë të jashtme të bazuar në vlera. Ajo e këshilloi Putinin të zgjidhë vrasjen e kritikës së regjimit Anna Politkovskaya, dhe ajo u takua vitin e ardhshëm me Dalai Lama, një përfaqësues i tibetianëve, të cilët janë shtypur brutalisht nga Kina.

Ishte qëllimi i Merkel për të krijuar një botë më të mirë, dhe ajo frymëzoi shumë njerëz me këtë qëllim. Por jo për shumë kohë.

Putinit nuk i bën përshtypje të lehtë. Regjimi rus duket se ka pretenduar se kundërshtarët janë helmuar ose qëlluar, përfshirë një shtetas gjeorgjian në parkun Tiergarten të Berlinit. Ajo ka zhvilluar dhe vazhdon të zhvillojë luftëra në Gjeorgji, në Siri dhe, fshehurazi, në Ukrainë. Ajo aneksoi Krimesë. Ai e mbuloi botën perëndimore me sulme kibernetike, përfshirë ato të vendosura kundër parlamentit gjerman, përfshirë zyrën e Merkelit atje.

Merkel thirri Moskën në mënyrë të përsëritur, duke kritikuar, paralajmëruar dhe lutur. Në Minsk, ajo negocioi një armëpushim në Ukrainë me Putinin-biseda aq intensive saqë mund të tregonte vetëm në cilën orë të ditës ishte nga ushqimi. Ajo nuk u plas – ishte e pamëshirshme me veten dhe këmbënguljen ndaj të tjerëve. Ajo fitoi shumë respekt, përfshirë atë të Putinit, por arriti pak në përgjithësi për qëllimin e Perëndimit për përhapjen e lirisë dhe demokracisë.

Në fund të ditës, ajo është në thelb një pacifiste. Ajo nuk ishte e gatshme të përdorte armë kundër Rusisë dhe ishte kundër furnizimit me raketa të SHBA nga Ukraina. Ishte padyshim një vendim i mençur. Lufta me Rusinë duhet të shmanget, edhe nëse e vë Perëndimin në një pozitë të keqe negociuese, duke pasur parasysh që Putini e di se nuk pret një sulm.

Përtej kësaj, megjithatë, Merkel gjithashtu humbi nga sytë qëllimin e saj për të krijuar një botë më të mirë. Në fund të fundit, Gjermania si një lojtare kryesore në biznesin në të gjithë globin ishte më e ngutshme për të, dhe rritja e prosperitetit të kombit u bë shpejt projekti i saj më i rëndësishëm. Idealisti i dikurshëm u shndërrua në ungjilltarin kryesor të biznesit gjerman. Ajo iu përmbajt kokëfortësisë planeve për të ndërtuar tubacionin e gazit Nord Stream 2 nga Rusia në Gjermani, edhe pse kjo tërhoqi zemërimin e SHBA dhe minoi besueshmërinë e vendit të saj. Ajo lëshoi ​​sanksione kundër regjimit të Putinit në doza të vogla. Pas sulmit helmues ndaj kritikut të regjimit Alexei Navalny, angazhimi i saj për të drejtat e njeriut doli përsëri në pah, por në përgjithësi, ajo ndoqi një kurs qetësimi.

Kthesa e Merkel ishte edhe më e qartë në rastin e Kinës, e cila po bëhej gjithnjë e më e rëndësishme për eksportet gjermane. Ajo kurrë nuk e mori më Dalai Lamën në Kancelari, dhe kritikat e saj ndaj regjimit në Pekin kanë qenë të qeta në rastin më të mirë. Është një kurs që askush nuk e ka gjetur të jetë veçanërisht frymëzues.

Në të vërtetë, politika e jashtme është një fushë ku është më e lehtë të identifikosh një model tjetër të stilit të udhëheqjes së Merkel: Fillimet idealiste shpesh u ndoqën shpejt nga një kthesë në U, një largim nga parimet e saj. Ajo ishte shpesh e gatshme t’i kthente shpinën projektit të saj dhe të zhgënjente besnikërinë e saj përkatëse. Përveç mungesës së strategjive madhështore, asaj gjithashtu i mungonte vullneti për t’iu përmbajtur qëllimeve të larta nëse çmimi dukej shumë i lartë.

Kjo është gjithashtu e vërtetë për Perëndimin në tërësi, siç duket në Afganistan. Eksportimi i demokracisë ishte një nga qëllimet e atij misioni ushtarak. Por mijëra burra dhe gra që u besuan amerikanëve, gjermanëve dhe të tjerëve tani janë në mëshirën e talebanëve pas tërheqjes së nxituar të Perëndimit, dhe ata duhet të kenë frikë për jetën dhe gjymtyrët. Kjo është kryesisht një barrë për amerikanët, por Merkel gjithashtu u lehtësua që ishte në gjendje të mbyllte kapitullin për Afganistanin. Ajo kurrë nuk kishte qenë diçka për të cilën ajo kujdesej thellë.

  1. Kriza e Refugjatëve

“Ne mund ta bëjmë këtë”

Merkel, duke folur me gazetarët më 31 gusht 2015

Ilustrim mbi krizën e refugjatëve

Ato fjalë do të jenë përgjithmonë pjesë e trashëgimisë së Merkel. Ata u folën në zenitin e fuqisë së saj, dy vjet pas një shfaqjeje dominuese zgjedhore. Që atëherë, mbështetja e saj popullore kishte mbetur e lartë dhe nuk kishte askënd në partinë e saj që mund ta sfidonte atë. Dhe pastaj refugjatët filluan të vijnë. Ajo doli të ishte pika kulmore e kohës së saj në detyrë.

Kur ajo vendosi më 4 shtator 2015, për të lejuar refugjatët e bllokuar në Budapest të vazhdojnë më tej në Gjermani, nuk ishte vetëm një vendim racional, por edhe emocional. Ishte një moment i informuar nga temperamenti i saj, dashuria e saj për lirinë, përbuzja e saj për muret, prejardhja e saj e krishterë, veçanërisht përmes babait të saj, i cili ishte pastor.

Shumë gjermanë nxituan në stacionet e trenit për të mirëpritur refugjatët, duke shpërndarë ushqim dhe veshje dhe duke hapur dhomat e tyre të mysafirëve. Rrallëherë një udhëheqës gjerman ishte përafruar aq ngushtë me popullin e saj. Ishte një moment magjik, një moment i pazakontë i bukurisë politike. Revista amerikane e lajmeve Time zgjodhi Merkelin si personin e saj të vitit. Ajo ishte fenerja e Perëndimit, profeti i vlerave për të cilat përfaqëson demokracia.

Nga ana tjetër, megjithatë, vala e refugjatëve të ardhur shkaktoi pakënaqësi, racizëm dhe urrejtje. Alternativa radikale e krahut të djathtë për Gjermaninë (AfD) u shndërrua nga një fenomen i jashtëm në një fuqi për t’u llogaritur dhe u bë një rrezik serioz dhe i vazhdueshëm për demokracinë liberale.

Dhe çfarë bëri Merkel? Ajo i la në baltë ata që ishin frymëzuar nga zgjedhja e saj fillestare dhe filloi të ndiqte një kurs politik për skeptikët, frikësuesit, urrejtësit. Kur intelekti i saj mori përsëri pushtetin, kur filloi të shikonte perspektivat e saj për rizgjedhje, Merkel pranoi nevojën për politika më kufizuese dhe i shtyu ato përpara-politika të kërkuara kryesisht nga Unioni Kristian Social (CSU), partia motër bavareze e CDU , dhe udhëheqësi i saj Horst Seehofer.

Me pak fjalë, ajo ndërtoi një mur, ose e ndërtoi atë nga Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan duke arritur një marrëveshje me të për të parandaluar njerëzit që të kalojnë Detin Egje në BE. Në thelb, ajo po i dërgonte refugjatët në një despot – një despot, anën e të cilit ajo e mori kur ai u përplas me një poezi pak satirike nga komediani televiziv Jan Böhmermann. Ishte një goditje kundër lirisë së mendimit, një nga vlerat thelbësore të demokracisë.

Momenti magjik shpejt ia la vendin keqësisë. Seehofer e kishte poshtëruar publikisht Merkelin, e kishte turpëruar, e kishte ngacmuar – dhe ajo e la të ndodhte. Ajo pranoi një markë politike që ishte nën të, lejoi madhështinë e kundërshtarëve të saj politikë, të pranuar përballë hipokrizisë. Shkëlqimi u shua dhe një hije ra mbi kancelarinë e saj.

Për të gjitha qëllimet praktike, së shpejti u vendos një kufi për numrin e refugjatëve që hynin në Gjermani, megjithëse nuk lejohej të quhej kapak. Merkel donte të parandalonte që emigrantët shtesë të arrinin në Gjermani, por ajo nuk donte të mbyllte dukshëm kufijtë. Ajo shpresonte të përjetësonte momentin e saj të lavdisë.

Përfundimisht, kriza e refugjatëve shfaqi disa modele të stilit qeverisës të Merkelit. Edhe një herë, ajo nuk kishte ndjekur një strategji specifike. Deri në vitin 2014, ishte e qartë se numri i refugjatëve që po merrnin rrugën drejt Evropës së shpejti do të rritej. Ajo nuk mund të ketë anashkaluar shenjat paralajmëruese, por është e qartë se ajo nuk bëri mjaft për t’u përgatitur. Fakti që flukset e refugjatëve u shndërruan në një krizë refugjatësh ishte pjesërisht rezultat i asaj mangësie.

Dhe përsëri, ajo braktisi një projekt liberal sapo mendoi se çmimi ishte rritur shumë. Edhe një herë, ajo nuk arriti të mbështesë një moment të mrekullueshëm me një fjalim historik. Kur bëhet fjalë për retorikën nga Kancelaria, Gjermania ka qenë diçka e shkretë për 16 vitet e fundit.

Vendimi i saj më 4 shtator ndryshoi mandatin e saj. Një shoqëri që ishte përgjumur me kënaqësi për disa vjet papritmas u zgjua dhe filloi të diskutojë, të debatojë, të argumentojë. Për Merkel, ishte fillimi i një rrëshqitjeje të gjatë.

  1. Trump

“Unë e dua atë.”

Pastaj-SHBA Presidenti Donald Trump në samitin e NATO -s 2018

Merkel, Trump dhe të tjerë në Samitin e G-7

Kur bëhet fjalë për ndërveprimet e saj personale me udhëheqësit politikë, Presidenti rus Vladimir Putin nuk doli të ishte më urrejtësi për Merkelin, as Seehofer. Ky çmim shkon për Donald Trump, një intelekt i klasit të tretë me një temperament të egër. Ai ishte e kundërta e saj: irracionale, pa asnjë skrupull dhe i kotë deri në majmëri.

Kur ai u zgjodh president i SHBA në 2016, kjo shënoi një pikë të ulët për demokracinë liberale. Një person me vetëm përbuzje ndaj normave demokratike ishte bërë udhëheqësi i demokracisë më të fuqishme në botë – mbi bazën e populizmit dhe nacionalizmit. Ai ishte shpresa e fundit për ata amerikanë që u ndjenë të shtyrë në periferi – por më shumë se çdo gjë, Trump ishte një burim i vazhdueshëm i lëvizjeve të ndyra, të cilat ai i dha botës përmes Twitter.

Për disa, zgjedhja e tij nënkuptonte që Angela Merkel ishte tani udhëheqëse e Perëndimit liberal. Kur përballet me këtë ngritje të statusit të saj, megjithatë, Merkel do ta refuzonte atë me një nga shprehjet e saj të fytyrës të pakuptimit të plotë. Dhe me të drejtë. Gjermania është shumë e vogël për të siguruar atë rol me themelin që i nevojitet, dhe Merkel as nuk ishte në gjendje të bëhej udhëheqëse e një Evrope të bashkuar.

Për më tepër, ajo kishte duart e saj të plota duke mbrojtur demokracinë liberale në shtëpi nga terrori islamik dhe sulmet ekstremiste të krahut të djathtë.

Një sfidë shtesë ndaj rendit demokratik liberal erdhi në shkurt 2020, kur parlamenti shtetëror në Thuringia zgjodhi një politikan FDP në zyrën e guvernatorit me vota nga radikalët e krahut të djathtë AfD. Votimi me të drejtë u pa si një sulm ndaj vlerave të Gjermanisë: Çdo gjë që të kujton periudhën naziste është e paarsyeshme.

Merkel e quajti votën “të pafalshme” dhe tha se rezultati “duhet të përmbyset”, një mesazh i qartë për kapitullin e Thuringian të CDU-së së saj, i cili nuk kishte qenë veçanërisht i vendosur për distancimin nga AfD. Ishte një rast i qartë i ndërhyrjes në punët e një shteti gjerman dhe, si i tillë, ishte i diskutueshëm në disa anë. Sidoqoftë, ishte shërbimi më i madh i Merkel për demokracinë liberale në Gjermani, një zonë ku ajo nuk ishte gjithmonë aq e palëkundur.

Strategjia e saj e “demobilizimit asimetrik” – një term i përdorur shpesh në Gjermani për të përshkruar metodën e saj të depolitizimit të debatit – mbetet mëkati i saj i pambrojtshëm kundër demokracisë. Në fushatë pas fushate, Merkel do të udhëtonte nëpër vend duke i lënë elektoratit të flinin në gjumë. Qëllimi për të shmangur çdo gjë që mund të motivojë mbështetësit apatikë të partive të tjera që të shkojnë në votime për ta votuar atë jashtë zyrës. Ato ishin fushata të mira – dhe kështu kontribuuan në pjesëmarrjen historikisht të ulët të votuesve.

Ajo kishte pak entuziazëm për idenë se fushatat politike duhet të ishin festime të demokracisë, festa grindjesh. Por asaj nuk i pëlqen konflikti i hapur. Ajo nuk arriti të shihte se një demokracie ka nevojë për karburantin e mosmarrëveshjeve në kërkimin e zgjidhjeve më të mira.

Merkel ka një pasion të madh për lirinë, por jo për thelbin e demokracisë, një formë qeverisjeje të cilës ajo iu afrua më shumë nga pikëpamja intelektuale, si një instrument i politikës. Ndoshta kur rriteni pas një muri, ju dëshironi më shumë për liri sesa për konflikte.

Merkel nuk kishte vetëm një marrëdhënie ambivalente me Erdoganin, por edhe me Viktor Orbanin, i cili ka krijuar një demokraci joliberale në Hungari. Për një kohë shumë të gjatë, ajo e trajtoi atë me doreza për fëmijë, pjesërisht sepse partia e tij, Fidesz, ishte pjesë e grupit të Partisë Popullore Evropiane në Parlamentin Evropian, ashtu si CDU. Ajo kishte nevojë për të si pjesë e kampit të saj politik në skenën evropiane. Edhe këtu, llogaritja politike mbretëroi supreme. Parimi i dobisë nuk është lënë kurrë anash nga Merkel në favor të dënimit.

Kur bëhet fjalë për Trump, ajo me siguri nuk u pajtua me shumicën e pikëpamjeve të tij, por më shumë se kaq, ajo u hodh poshtë nga stili i tij irracional, i paparashikueshëm. Kjo është arsyeja pse ajo gjeti më shumë të përbashkëta me presidentin kinez sesa me atë amerikan. Duke e dëgjuar atë gjatë gjithë qëndrimit të saj, u bë e qartë se mirëkuptimi i saj për homologun e saj autoritar në Kinë në të vërtetë u rrit me kalimin e kohës. Megjithëse me dorën e rëndë, sundimi kinez është çdo gjë, por joracionale, dhe Merkel është e kënaqur me racionalitetin.

Sidoqoftë, kjo është një disavantazh i qëndrimeve të zgjatura në krye. Qasja bëhet gjithnjë e më menaxheriale. Dikush ndihet gjithnjë e më shumë si anëtar i një klani ndërkombëtar që po shtyn drejt një sërë synimesh. Në demokraci, megjithatë, procesi i ndjekur në marrjen e rezultateve është po aq i rëndësishëm sa vetë rezultatet. Kjo ishte diçka të cilës Merkel nuk i kushtoi vëmendje të mjaftueshme.

Për të gjitha ato arsye, Merkel nuk ishte kurrë një demokrat i madh.

  1. Kriza Klimatike

“Në rrezik janë themelet nga të cilat do të varet jeta e brezave të ardhshëm. Ne jemi të vetëdijshëm për nevojën për të vepruar sot.”

Merkel, në Konferencën e Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike në Paris, 2015

Pas një raporti të OKB -së mbi pasojat dramatike të rritjes së temperaturave globale, Merkel udhëhoqi shtytjen e BE -së në Mars 2007 drejt synimeve detyruese të reduktimit të emetimeve. Pastaj, në samitin e G-8 në Heiligendamm atë qershor, ajo bindi Presidentin amerikan George W. Bush të vinte politikën e klimës në duart e OKB-së para se të nisej për në Groenlandë në gusht, ku u fotografua me xhaketën e saj të kuqe para fleta e akullit që shkrin. Merkel, me sa duket, e kishte gjetur çështjen e saj. Shumë në Gjermani ishin të ngazëllyer për të pasur një kancelare të klimës.

Në ato gjashtë muaj në 2007, Merkel vendosi gurthemelin për madhështinë. Vetëm imagjinoni për një moment se ku do të gjendeshin ajo dhe Gjermania, nëse ajo do të ndiqte energjikisht një strategji klimatike të së ardhmes.

Por ajo nuk e bëri.

Deri në vitin 2009, ajo nuk donte të ishte aq e lidhur ngushtë me këtë çështje. Kriza financiare po kërcënonte prosperitet dhe Merkel nuk donte të vendoste barra shtesë mbi qytetarët e Gjermanisë. Për më tepër, partitë me të cilat ajo kishte krijuar koalicione qeverisëse gjatë viteve nuk ishin veçanërisht të angazhuara për mbrojtjen e klimës, as konservatorët e saj, as socialdemokratët e qendrës së majtë, as demokratët e lirë miqësorë ndaj biznesit. Kancelarja ishte më e përkushtuar ndaj fjalisë që kishte shpikur vetë: “Politika është ajo që është e mundur.”

Ato janë fjalë që nuk përmbajnë asnjë emocion, aq të ftohta dhe të pajetë sa shkopinjtë e ngrirë të peshkut. Shtë pragmatizëm i papërlyer.

Politika, megjithatë, është gjithashtu mandati për të bërë të mundur atë për të cilën është angazhuar. Por jo për Merkelin, shqetësimi kryesor i së cilës ishte rizgjedhja-kjo është arsyeja pse ajo gjithashtu braktisi politikën klimatike së bashku me ata që ishin entuziastë për angazhimin e saj fillestar në kauzë. Ajo madje u shndërrua në lobiste kryesore për industrinë gjermane të automobilave, duke luftuar në Bruksel për të dobësuar kufijtë e planifikuar të emetimit të CO2.

Megjithatë, qëndrimi i saj i gjatë në zyrë nënkuptoi që ajo përfundimisht nuk ishte në gjendje t’i shpëtonte çështjes së klimës. Në vitin 2019, ajo mori përsëri në qendër të vëmendjes kur nxënësit e shkollës – “brezat e ardhshëm” – humbën besimin në politikë dhe iu bashkuan aktivistes suedeze Greta Thunberg në protestë për politikat proaktive të klimës.

Rezultati ka qenë një përmbytje e çuditshme, konfuze e objektivave të rinj të klimës për BE -në dhe Gjermaninë. “Gjurmët” nuk janë më të mjaftueshme, pëshpëriti Merkel në një takim të vitit 2019 me konservatorët e lartë parlamentarë në Berlin, ndoshta duke kritikuar pa vetëdije qasjen e saj. Duhet thënë se ajo sigurisht ka bërë më shumë se shumë nga homologët e saj në vende të tjera, por thjesht nuk ishte e mjaftueshme, gjë që ajo e kuptoi më vonë. Dhe ky dështim madje u ratifikua nga gjykata e lartë e Gjermanisë, e cila vendosi në pranverën e vitit 2021 se politikat e saj klimatike ishin mjaft të rrepta dhe kështu shkelnin liritë themelore të brezave të ardhshëm. Një rënie e thellë për një grua dikur i referuar si “kancelari i klimës”.

Në muajt e fundit të qëndrimit të saj, asaj iu desh të shikonte se si spektri i ndryshimit të klimës u bë shumë real për Gjermaninë, ku rritja e temperaturave kishte kaluar kryesisht pa u vënë re. Papritur, megjithatë, përmbytjet vdekjeprurëse shpërthyen nëpër fshatrat në perëndim.

  1. Pandemia

“Seriozisht serioze. Ju lutemi merreni seriozisht.”

Merkel në një fjalim televiziv më 18 mars 2020

Ilustrim mbi situatën e pandemisë në Evropë

Më e keqja erdhi në fund, kriza e shtatë e madhe e kohës së saj në detyrë: Pandemia e koronavirusit. Ajo dukej se ishte e përgatitur në mënyrë unike për një krizë të tillë, si dikush që e dinte saktësisht se si duket rritja eksponenciale. Gjithashtu si dikush që ka emocionet e saj nën kontroll të fortë, si politikanja më me përvojë në botë.

Ashtu si shumë të tjera, Merkelit iu desh pak kohë për të gjetur bazën e saj në këtë krizë, duke refuzuar fillimisht një kërkesë për maskë para se të vazhdonte të drejtonte Gjermaninë përmes valës së parë. Ajo ngriti mbrojtjen e jetës njerëzore mbi liritë e caktuara pa vendosur një “diktaturë të koronës”, siç kërkuan shumë nga krahët e djathtë dhe kokëfortë. Kjo fazë ishte një nga më të mirat në postin e saj 16-vjeçar, pjesërisht sepse Merkel ishte më komunikuese se normale dhe ajo zbuti tonin e saj normal burokratik, madje duke e injektuar me pak dhembshuri. Ai madje sugjeroi përdorimin e një hekuri të nxehtë në maska ​​në mënyrë që t’i përdorni ato më gjatë.

Por korona është provuar një sfidë e vështirë për t’u zotëruar dhe sa më gjatë të zgjasë lufta, aq më e dobët është dukur kancelarja. Ndonjëherë jashtëzakonisht i dobët. Ajo nuk ishte as në gjendje të bindte guvernatorët e shtetit të Gjermanisë që të miratonin qasjen e saj më të kujdesshme ndaj pandemisë.

Në një farë mënyre, ai shënoi momentin kur mandati i saj erdhi në një rreth të plotë: Gruaja që ka provuar një mjeshtër në politikën e pushtetit; gruaja që ose i ka mposhtur ose i ka pritur të gjitha rivalët e saj; gruaja që kurrë nuk i lejoi bindjet e saj të pengojnë, duke e lejuar atë të kalojë nga një kompromis në tjetrin – asaj grua i mungonte fuqia për të qeverisur në mënyrë efektive vendin gjatë disa prej momenteve më të vështira që ka parë Gjermania e pasluftës.

Ky realitet kishte të bënte shumë me gabimin më të madh të qëndrimit të saj. Në vitin e vështirë të vitit 2018, kur grindjet e saj të vazhdueshme me Horst Seehofer u bënë veçanërisht të shëmtuara dhe kur konservatorët humbën vendet në një numër parlamentesh shtetërore, Merkel u largua si udhëheqëse e CDU. Ajo shpresonte se do të ishte në gjendje të shpëtonte kancelarinë e saj duke bërë kështu.

Dorëheqja plotësisht do të kishte qenë ndoshta zgjidhja më e mirë. Sidoqoftë, ajo u bë një rosë e çalë, thjesht duke pritur vitet e fundit të mandatit të saj në detyrë. Guvernatorët e shtetit, veçanërisht ata nga partia e saj, nuk e panë më nevojën për të ndjekur udhëheqjen e saj. Deri në vjeshtën e vitit 2020, sistemi Merkel ishte shembur plotësisht, duke rezultuar në një konfuzion të masave pandemike që askush nuk i gjeti bindës.

Merkel u shqetësua, herë pas here duke u bërë e çrregullt dhe e turpshme. Ajo ishte me gjuhë të mprehtë gjatë negociatave me guvernatorët e shtetit dhe madje la të kuptohej se do të jepte dorëheqjen. Vetëkontrolli i saj rrëshqiti. Dhe ajo madje humbi parashikimin e saj: Ajo humbi mundësinë e saj për të hedhur të gjitha përpjekjet e saj duke shtyrë një strategji efektive të vaksinimit.

Për më tepër, gjërat që ishin lënë pas dore gjatë qëndrimit të saj të gjatë papritmas dolën në pah. Vendi u tregua shumë prapa kohës kur ishte fjala për dixhitalizimin, me shkollat ​​e Gjermanisë, në veçanti, që mbanin barrën më të madhe të atij lëshimi gjatë pandemisë.

Megjithatë, për krahasim ndërkombëtar, Gjermania nuk ka bërë aq keq në pandeminë e koronavirusit. Dikush mund të nxjerrë një masë kënaqësie nga ajo arritje, ose mund të thotë: Shumë mund të ishin bërë më mirë dhe shumë jetë të tjera mund të ishin shpëtuar.

Përsëri, Merkel nuk mund të fajësohet për gjithçka që shkoi keq. Sistemi më i gjerë politik, strukturat ekzistuese, qëndrimet në vend: E gjithë kjo luan një rol. Por ajo ishte kancelare për 16 vjet dhe bëri një shumë të madhe për të fituar pushtetin, për ta zgjeruar atë fuqi dhe për ta mbajtur atë fuqi. Ajo që Gjermania ka përjetuar në ato vite ka të bëjë shumë me atë që ajo bëri dhe nuk bëri.

Një Kancelare e Madhe?

“Zakonisht ju mungon diçka vetëm pasi të mos jetë më atje.”

Merkel para gazetarëve më 22 korrik 2021

Kjo fjali ishte përgjigja e Merkel ndaj një pyetjeje në konferencën e saj të shtypit verën e kaluar se çfarë do të humbiste pasi të mos ishte më kancelare. Por mund të përmbyset dhe të pyetet nga vetë Merkel: A do të mungojë pasi të jetë zhdukur?

Natyrisht, qëndrimi i saj nuk ishte i mbushur vetëm me lajme të këqija. Ekonomia gjermane u tregua e fortë dhe papunësia mbeti relativisht e ulët, pavarësisht ndërprerjeve të vështira të shkaktuara nga kriza financiare dhe pandemia e koronavirusit.

Shtytja më e madhe e reformës u zhvillua gjatë mandatit të saj të parë, në formën e ligjeve të cilat e bënë më të lehtë për gratë që të kenë një familje dhe një karrierë dhe që forcoi pavarësinë e tyre – përmes ndihmës prindërore, zgjerimit të çerdheve dhe një rishikimi të ligjet e divorcit të vendit. E gjithë kjo kontribuoi në arritjen e një ekuilibri të ri midis burrave dhe grave në Gjermani. Mund të ketë disa burra atje që do të shikojnë prapa në kohën e Merkelit në detyrë me ndjenja të përziera kur e gjejnë veten duke konkurruar me gratë në karrierën e tyre. Por reformat e saj në këtë front kanë qenë jashtëzakonisht të dobishme për gratë dhe për shoqërinë në tërësi.

Gjithsesi, gjithçka është thënë, epoka e Merkel është kryesisht e dukshme për mbajtjen e vendit në një pikë të barabartë. Me gjithë krizat dhe katastrofat, Gjermania po ecën mirë, dhe prosperiteti është ende i përhapur. Dhe nuk duhet harruar se, pavarësisht nga të gjitha sfidat me të cilat vendi është përballur në 16 vitet që Merkel ka qenë kancelare, shumica e gjermanëve kanë pasur një jetë relativisht të mirë gjatë asaj kohe.

Shtë interesante, pavarësisht se ishte nga CDU e qendrës së djathtë, Merkel kurrë nuk ndoqi një projekt vërtet konservator gjatë kohës së saj në detyrë. Momentet e saj të nënshkruara-mbështetja e saj për të drejtat e njeriut, për refugjatët, për mjedisin-u mirëpritën kryesisht nga ata nga bindjet e tjera politike. Por ajo nuk ndoqi asnjë nga këto projekte deri në fund. Edhe nëse ata filluan me gjeste madhështore, ata kryesisht vetëm dolën jashtë. Intelekti i saj në përgjithësi nuk përputhej me temperamentin për t’i çuar gjërat deri në fund.

Kur bëhet fjalë për çështjet e gjera, ndërkombëtare, nuk ka shumë lajme të mira. Gjendja e Bashkimit Evropian, gjendja e Perëndimit, rëndësia e demokracisë liberale në botë, klima: Në të gjitha këto fusha të rëndësishme, situata duket më keq se 16 vjet më parë. Merkel ishte pjesë e një koleksioni të udhëheqësve botërorë të cilët nuk ishin në gjendje të ndalonin zhvillime të tilla.

Pasojat e vërteta do të bëhen të dukshme vetëm në vitet e ardhshme: dominimi kinez në skenën botërore; efektet gjithnjë e më drastike të ndryshimit të klimës; një Evropë që po ndahet përgjatë vijës së gabimit midis liberalizmit dhe joliberalizmit; rrjedhat e reja të refugjatëve që rrjedhin nga konfliktet e pazgjidhura në të gjithë botën. Përballë sfidave të tilla, epoka e Merkelit së shpejti mund të shihet si një periudhë qetësie për të cilën së shpejti do të përpiqemi.

Dhe vetë Merkel? Kur Merkel u bë kancelare, një nga pyetjet kryesore ishte se çfarë do të bënte një grua ndryshe. Dhe kishte një aspekt që ndryshonte ndjeshëm nga paraardhësit e saj: Ajo kurrë nuk u mbush me pushtet, ajo kurrë nuk u bë padurueshme e padobishme. Kur të largohet nga Kancelaria në vitin 2021, ajo nuk do të jetë aq e ndryshme nga gruaja që hyri në 2005, përveç lodhjes pas më shumë se një dekade e gjysmë lodhje.

Qëndrueshmëria e saj tokësore, raportueshmëria e saj pavarësisht mashtrimeve të telefonatave me udhëheqësit botërorë, rezultoi vazhdimisht në vlerësime jashtëzakonisht të larta të popullaritetit. Ndonjëherë, shprehjet e saj të pakontrolluara të fytyrës e bënin të dukej pak e lezetshme, por asnjëherë deri në atë pikë sa të mos merrej seriozisht. Kur bëhet fjalë për lidership serioz, të palodhur, Merkel e vendosi shiritin lartë.

Sidoqoftë, ajo do të lërë pas një shije zhgënjimi. Kur Muri i Berlinit u rrëzua në fund të vitit 1989, një grua erdhi në Perëndim që ishte jashtëzakonisht kurioze dhe që ishte jashtëzakonisht vigjilente ndaj zhvillimeve globale. Kjo nuk ka ndryshuar.

Kurioziteti është parakushti më i rëndësishëm për njohuri. Duhet të dëshironi të mësoni, duhet të jeni të ngazëllyer për të fituar njohuri dhe për të fituar këndvështrime të reja.

Kjo është e vërtetë për Merkelin, prandaj ishte zakonisht mjaft interesante të flisje me të. Kur ishte fjala për mirëkuptimin dhe njohuritë, ajo zakonisht kishte një kuptim të fortë të problemeve me të cilat përballej ajo, Gjermania, Evropa dhe bota. Në fund të fundit, nga kjo mundësi e madhe e rrënjosur në karakterin e saj, ajo bëri shumë pak.

Tirana e di shumë mirë se çfarë është terrori, qoftë ai fashist apo komunist, qoftë ai i 11 shtatori – që synoi të shkatërrojë liritë, shoqërinë dhe mënyrën tonë të jetesës. Në respekt të jetëve të humbura, Tirana u ndriçua me ngjyrat e flamurit amerikan, për ata që ranë dhe luftuan për këto vlera.

Lajme të ngjashme

Në vigjilje të zgjedhjeve lokale!

Press Online

Greqia te porta e Republikës së Kosovës

Press Online

A do t’i tejkalojnë tmerret e këtij shekulli, ato të shek. XX

Press Online

Nxënës „të rangut të dytë“: Mësimi online me pasoja offline

Press Online

Mes patriotëve dhe tradhtarëve!

Press Online

Paradoksi i “epokës Merkel” në Ballkanin Perëndimor

Press Online

Ju nuk mund të kopjoni përmbajtjen e kësaj faqe