Press Online
AKTUALE

PE-ja: 14.2 mld € asistencë financiare për Ballkanin Perëndimor

I mbledhur në seancë plenare, Parlamenti Evropian debatoi dhe miratoi assistencën financiare të para-anëtarësimit në BE (IPA III) për vendet e Ballkanit Perëndimor për periudhën 2021-2027 (në mbrëmjen e 14 shtatorit 2021.) Parlamenti Europian mbështet 14,2 miliard euro si asistencë financiare për vendet e Ballkanit Perëndimor në kuadrin e IPA III. Instrumenti IPA III financon reformat si në vendet kandidate ashtu edhe në vendet potenciale kandidate.

Bëhet fjalë për një mbështetje financiare për zbatimin e axhendës së reformave europiane të vendeve të rajonit dhe përafrimin e tyre me standardet dhe vlerat e Bashkimit Evropian. IPA III ka si objektiv kryesor përmirësimin e kapacitetit ekonomik dhe industrial të rajonit për krijimin e vendeve të punës, tranzicionin e gjelbër dhe dixhital në rajon, si dhe nxitjen e procesit të ndërlidhjes midis vendeve të rajonit.

Por ndryshimi që sjell IPA III krahasuar me asistencën e mëparshme financiare është se fondet e Bashkimit Europian nuk do akordohen më në formën e “çekut të bardhë”, por në bazë të përparimit në prioritetet kryesore. Kjo pasi IPA III synon gjithashtu të çlirojë optimizëm për investimet në rajon nga fondet e Bashkimit Europian me një qasje të bazuar në performancë.

Bashkë raportuesja Zeljana Zovko ka bërë të ditur, se grupimi i partive popullore europiane ka mbrojtur një kushtëzim të qartë për përfitimin nga fondet europiane. Ky kushtëzim do të bënte të mundur pezullimin e asistencës financiare për një vend kandidat ose potencial kandidat në rast të degradimit në demokraci, të drejtat e njeriut dhe sundimin e ligjit. Ky kushtëzim është mbrojtur edhe nga grupime të tjera për të siguruar respektimin e kritereve të Kopenhagenit dhe vlerave themelore europiane. Sipas bashkë raportuesve Zeljana Zovko dhe Tonino Picula, për IPA III, Parlamentin Evropian siguron një roli më të fortë në mekanizmat e programimit dhe qeverisjes së asistencës europiane. Synimi i Parlamentit Europian është përfshirja në miratimin e një sërë objektivash specifike dy herë në vit dhe diskutimi i zbatimit të tij me Komisionin Europian. /abcnews

Lajme të ngjashme

ANKETË/ ASH-AAA prinë para BDI-së, Taravari mbetet i pari i Gostivarit

Press Online

Shaqiri: Aplikacioni për nxjerrjen e dokumenteve nga celulari është gati

Press Online

Bexheti: Opozita shqiptare do ta bëj ndryshimin dhe kthesën e madhe për shqiptarët në Maqedoninë e Veriut

Press Online

Byrnes: Të gjithë partnerët e Maqedonisë të veprojnë jo vetëm si partnerë të BE-së, por edhe SHBA-ve

Press Online

Mamer: Ursula fon der Lajen në Shkup do të bisedojë për kontestin me Bullgarinë

Press Online

Popullsia rurale rrallë i përdor shërbimet elektronike që i ofrojnë komunat

Press Online

Ju nuk mund të kopjoni përmbajtjen e kësaj faqe