Press Online
ZGJEDHJET LOKALE 2021

Partitë politike kanë nënshkruar Kod për zgjedhje të drejta dhe demokratike

Me nënshkrimin e Kodit për zgjedhje të drejta dhe demokratike, partitë politike sot u zotuan për një proces zgjedhor demokratik në të cilin të drejtat dhe liritë themelore të njeriut do të respektohen, në mënyrë që të arrihen zgjedhje transparente, gjithëpërfshirëse dhe të përgjegjshme. Ky kod u nënshkrua nga përfaqësuesit e të gjitha partive politike, pjesëmarrëse në zgjedhjet e ardhshme.

Fillimisht u nënshkrua nga përfaqësuesit e dy partive më të mëdha politike, Zoran Zaev dhe Vlado Misajlovski, pas tyre Fatmir Besimi dhe Bilal Kasami nga BDI dhe BESA, Goran Milevski dhe Maja Moraçanin nga LDP dhe DOM, Zijadin Sela dhe Afrim Gashi nga Aleanca e shqiptarëve. Kodi u nënshkrua gjithashtu nga PDSH, GROM, Partia Demokratike e Turqve, Partia për Lëvizjen e Turqve, E Majta, Integra, PODEM, Lidhja Demokratike Boshnjake, Forcat e Majta të Titos dhe Qyteti Humanitar i Gjelbër.

Kryetari i KSHZ-së Aleksandar Dashtevski theksoi se zgjedhjet dhe proceset e tjera politike janë kyçe për cilësinë e qeverisjes dhe se ato mund të rrisin në masë të madhe zhvillimin demokratik afatgjatë të vendit, si dhe përparësitë, politikat e jashtme rajonale dhe globale, ndërsa parimi më themelor që përcakton zgjedhjet e besueshme është shprehja e lirë e vullnetit të njerëzve.

“Qasja e ciklit zgjedhor i tregon zgjedhjet si një proces i integruar i vazhdueshëm i përbërë nga faza që ndikojnë njëra -tjetrën dhe mbivendosen me njëra -tjetrën, ndërsa jo si një seri ngjarjesh të izoluara. Për të arritur zgjedhje të vërteta demokratike, të drejtat dhe liritë themelore të njeriut duhet të ushtrohen pa kufizime arbitrare ose të rrepta. Asnjë proces zgjedhor nuk është perfekt. Të gjithë kanë nevojë për përmirësime të vazhdueshme, por shkalla në të cilën proceset i plotësojnë këto standarde do të varet nga niveli i besueshmërisë së tyre,” tha Dashtevski.

Ai kujtoi se elektorati duhet të jetë i lirë, duhet të jetë i informuar siç duhet, ndërsa votimi duhet të jetë i fshehtë. Ai vuri në dukje gjithashtu se ata që duan të konkurrojnë në mënyrë paqësore për pushtetin politik duhet të kenë të drejtë të lidhen lirshëm në partitë politike dhe të kenë qasje në fletëvotim pa diskriminim.

Si pjesëmarrës në zgjedhjet politike, në ngjarjen e mbajtur në Klubin e deputetëve janë përmendur edhe mediat, për të cilat Dashtevski tha se duhet të jenë të lira, të mbledhin dhe transmetojnë informacion në lidhje me pjesëmarrësit në zgjedhje dhe çështje me rëndësi politike dhe t’i mbulojnë të gjithë pjesëmarrësit saktë dhe drejtë.

Ndërkohë, për organizatat qeveritare u propozua të marrin pjesë në procesin zgjedhor përmes edukimit të qytetarëve të tjerë për rëndësinë e zgjedhjeve të lira.

“Në kushtet e një pandemie globale, e gjithë jeta zhvillohet sipas rregullave të modifikuara, ndërsa këtë zgjedhjet nuk janë përjashtim. Sfida për t’u përshtatur me rrethanat e reja zbatohet për të gjithë KSHZ-në dhe administratën tjetër shtetërore, pjesëmarrësit në zgjedhje, mediat, vëzhguesit, qytetarët. Kjo nuk e zvogëlon përgjegjësinë tonë. Përkundrazi, ne kemi mundësinë për të pasur një qasje më të përgjegjshme në ushtrimin e të drejtave dhe zbatimin e detyrimeve, në mënyrë që të urojmë përfundimisht njëri -tjetrin për zgjedhjet e përfunduara me sukses që ishin demokratike, të besueshme dhe të lira, të drejta dhe me integritet”, shpjegoi kryetari i KSHZ -së.

Ceremonia e nënshkrimit u organizua nga NDI, ku ata theksuan se ky kod ka një rëndësi të veçantë në luftën për barazinë gjinore dhe kundër dhunës ndaj grave në politikë.

“Ky kod ka një rëndësi të veçantë për barazinë gjinore në politikë, sepse është dëshmi e luftës kundër dhunës ndaj grave në politikë, dhe ne jemi veçanërisht krenarë për këtë. Pas kësaj lëvizjeje, i takon partive politike të luftojnë kundër gjuhës së urrejtjes dhe diskriminimit ndaj grave në politikë,” tha Robert Skot Hejzlet nga NDI.

Me aktin e sotëm, pjesëmarrësit në zgjedhjet lokale marrin përgjegjësinë që do t’i përmbahen dhe promovojnë në mënyrë aktive Kodin e Zgjedhjeve të Drejta dhe Demokratike, se do të respektojnë parimet e demokracisë dhe qeverisjes së mirë dhe do të kontribuojnë në zhvillimin demokratik të shoqërisë. Ata gjithashtu u zotuan se aktivitetet e tyre do të kontribuojnë në ndërtimin e besimit në sistemin zgjedhor të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Lajme të ngjashme

Dimitrievski: Stadiumi i qytetit do të marrë një pamje krejtësisht të re, me rikonstruksion në disa faza

Press Online

Kasami: Arifi e mbushi me mbeturina e me qen endacak qytetin “evropian”

Press Online

Uragani i Azem Sadikit në Batincë shuan ëndrrat e BDI-së

Press Online

Lloga: Jam kundër vendimit për fletët e pavlefshme

News Desk

Merko ik nga debati / Idriz Istrefi i thotë gazetarit: T’i kishit dhënë bakshish do të kishte ardhur me katër këmbë

News Desk

Ekspertët: Marrëveshja BESA-ASH kthen shpresën e qytetarëve

News Desk