Press Online
RAJON

Kamberi: Asnjë shqiptar i propozuar kandidat për prokuror në Serbi

Shaip Kamberi, deputeti i vetëm shqiptar në Parlamentin e Serbisë, ka deklaruar se asnjë nga minoriteti shqiptar në Serbi nuk është propozuar si kandidat për prokuror publik në Serbi.

Kamberi në Kuvendin e Serbisë tha se në Prokurorinë Themelore në Vranjë, departamenti përgjegjës për Bujanoc kishte punësuar dy zëvendësprokurorë të nacionalitetit shqiptar, të cilët kanë dalë në pension.

Ai tha se pjesëmarrja e pakicave kombëtare në të gjitha institucionet shtetërore, përfshirë edhe gjyqësorin, garantohet me Kushtetutën e Serbisë dhe Ligjin për mbrojtjen e të drejtave dhe lirive të pakicave kombëtare, transmeton Kosovo-Online.

Kamberi shtoi se shtetet duhet të respektojnë sundimin e ligjit dhe standardet ndërkombëtare të të drejtave të pakicave, duke përfshirë standardet që kanë të bëjnë me pjesëmarrjen e pakicave në jetën publike.

Deputetja e Partisë Progresive Serbe, Jelena Zhariç Kovaçeviç, i reagoi Kamberit se “nuk bëhet fjalë për ndonjë diskriminim, por për përmbushje të kritereve për ekspertizë”.

“Me sa më kujtohet, prokurori në Bujanoc ka qenë shqiptar për një kohë të gjatë. Pra, nuk ka shenjë kombëtare, por ekziston një kriter që quhet ekspertizë”, tha Zhariç Kovaçeviç.

Ajo po ashtu tha se, “nëse tashmë është diskutuar në atë mënyrë, duhet thënë se kryetari i Preshevës është shqiptar, se nënkryetari është shqiptar, si dhe kryetari i kuvendit dhe sekretari, zëvendës sekretari dhe të gjithë kryetarët e bashkive”.

“Në Bujanoc, ku jetojnë 40 për qind e serbëve, kryetari i komunës është gjithashtu shqiptar, ashtu si edhe nënkryetari i komunës dhe të gjithë zyrtarët”, shtoi Zariç Kovaçeviç.

Ministrja e Drejtësisë, Maja Popoviç, tha se Kamberi ka paraqitur të dhëna për prokurorët që kanë dalë në pension, duke theksuar se zgjedhjet janë ende në rregull.

“Ministria e Drejtësisë nuk zgjedh as prokurorë, as gjyqtarë, por Këshilli i Prokurorisë së Shtetit dhe Këshilli i Lartë Gjyqësor. Në çdo rast, një nga kriteret dhe kriteri më i rëndësishëm është cilësia e kryerjes së kësaj pune. Nuk ka absolutisht asnjë arsye apo histori diskriminimi”, tha Popoviç./Albanianpost

Lajme të ngjashme

Hapet thirrja për aplikim në konkursin për Abetaren e përbashkët Kosovë-Shqipëri

Press

Dhjetori 2021 me 4.6% rritje të volumit të mallrave në porte

News Desk

Konjufca për shkëmbimin e territoreve: Hap perspektivën e shqiptarëve të Luginës, është kurorëzim i sovranitetit të Kosovës (VIDEO)

News Desk

Dogana e Kosovës: SHBA-të janë bërë tregu kryesor eksportues i Kosovës

News Desk

Policia e Shqipërisë i nxjerr qentë në shitje, ja sa kushtojnë

News Desk

Berisha kërkoi që Shqipëria të çojë municion në Ukrainë, kështu përgjigjet Rama

News Desk