Press Online
OP/ED

Bashkimi Evropian lindi nga frika?!

Komonuelthi është krijuar nga bashkëpunimi dhe besimi i përbashkët i ndërsjellë. Bashkimi Evropian lindi pikërisht nga e kundërta. Ajo u ndërtua për të lidhur dy grupe ndërluftuese të dy luftërave botërore aq fort sa që nuk mund të shkonin më në luftë me njëri-tjetrin. Secila palë i imponoi rregullore tjetrës, kështu që nuk mund të fitohej asnjë avantazh tregtar konkurrues

Nga Penny MORDAUNT

Është thënë shpesh se Komonuelthi është si një familje ku Britania është shteti amë. Nëse kjo është e vërtetë, atëherë bëhet fjalë për një familje. Komonuelthi përfshin disa nga ekonomitë më të fuqishme në botë, p.sh. India, Pakistani, Australia, Nigeria, Afrika e Jugut, Malajzia, Singapori dhe Kanadaja. Ka gjithashtu vende strategjike kyçe si Qiproja dhe Malta. Në total, ka 54 vende dhe 2.6 miliardë njerëz, që është rreth një e treta e popullsisë së botës dhe një e katërta e tokës. Britania ka ekonominë më të madhe, por dhe India nuk është shumë prapa. Disa përpiqen të  sulmojnë Komonwealth-in duke thënë se këta ishin ish-anëtarë të Perandorisë Britanike.

Kjo nuk është e vërtete. Si Ruanda ashtu edhe Mozambiku nuk u kolonizuan kurrë nga britanikët.  Tani, krerët e qeverive të Komonuelthit do të takohen në Kigali të Ruandës. Këtë vit takimet kanë një rëndësi më të madhe.

Kriza e kostos së jetesës, lufta kundër Covid-it dhe zhvillimi i ekonomive të qëndrueshme janë vetëm disa nga sfidat e përbashkëta me të cilat përballet komuniteti. Britania synon marrëdhënie më të ngushta me vendet e Komonuelthit tani që është larguar nga Bashkimi Evropian. Natyrisht, kjo nuk synon të zëvendësojë tregtinë e BE-së. Shumë nga vendet po rriten shumë më shpejt. Megjithatë, Marrëveshjet e Tregtisë së Lirë do të përshpejtohen, sepse ne kemi shumë të përbashkëta. Shumica e vendeve kanë sisteme të ngjashme ligjore ku gjuha angleze dhe ligji anglez janë të ngulitura. Ne kemi historinë tonë të përbashkët dhe shumë kultura dhe tradita të përbashkëta. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në rajonin e Azi-Paqësorit me rritje të shpejtë. Partnerët tanë të Komonuelthit në rajon janë ekonomi veçanërisht dinamike.

Marrëveshja e fundit AUKUS e nënshkruar midis MB, Australisë dhe Amerikës përfaqëson një shembull të shkëlqyer të një përgjigjeje të përbashkët ndaj një kërcënimi të përbashkët. Australia ka nevojë për akses në teknologjitë bërthamore që Britania ka.

Amerika, e cila është një partner strategjik kyç në rajonin e Azisë Paqësorit, ka nevojë për ndërveprim që të mund të punojmë më shumë së bashku. Pse ka rëndësi e gjithë kjo? Sepse Komonuelthi është krijuar nga bashkëpunimi dhe besimi i përbashkët i ndërsjellë. Bashkimi Evropian lindi pikërisht nga e kundërta. Ajo u ndërtua për të lidhur dy grupe ndërluftuese të dy luftërave botërore aq fort sa që nuk mund të shkonin më në luftë me njëri-tjetrin. Secila palë i imponoi rregullore tjetrës, kështu që nuk mund të fitohej asnjë avantazh tregtar konkurrues. Në përpjekje për të kufizuar njëri-tjetrin, ata kufizuan të tërën. Arsyeja pse Bashkimi Evropian dështoi për Britaninë ishte jofleksibiliteti i ligjeve të saj. Forcat e nevojshme për të lidhur Francën dhe Gjermaninë ishin aq të ngurtë sa përfundimisht i kushtuan Bashkimit largimin e tyre të parë.

Komonuelthi përfaqëson një mundësi të madhe për vendet me të njëjtat mendime që të punojnë së bashku. E ardhmja e saj është e orientuar rreth hapjes, optimizmit dhe mbi të gjitha rritjes. Kjo duhet të jetë një epokë e artë për këtë komunitet. Nëse Britania është vendi mëmë, atëherë ajo po vendos të kalojë më shumë kohë me familjen e saj sesa me fqinjët e saj. (Express UK)

Lajme të ngjashme

Çmimi i energjisë elektrike në RMV shumë më i lartë se në Shqipëri e Kosovë ( prej 50%- 100%)

Press

Duke kërkuar “standarde europiane”, ca akademikë maqedonas po na kthejnë në mesjetë

Press

Dritё qё vjen nga Perёndimi…

Press

Pse Bashkimi Evropian duhet t’i hapë dyert për Ballkanin Perëndimor

Press

Nga Nikolla te Ursula fon der Lajen!

Press

Të pagjumët dhe paranoja

Press