Press Online
KURIOZITETE

Çfarë ndodh nëse një aeroplan fluturon shumë lart?

Për avionët, fluturimi në lartësi të tepërta shkakton komplikime serioze, duke kompromentuar ndër të tjera edhe funksionimin e motorit. Sapo të tejkalohet pragu prej rreth 15 km, ndërsa lartësia e fluturimit të një aeroplani me pasagjerë është zakonisht rreth 10 km, dendësia e ajrit bie shumë, duke ulur të ashtuquajturën ngritjen e avionit. Me fjalë të tjera, numri i molekulave të ajrit që rrjedhin në krahë, duke e mbështetur atë, do të zvogëlohej rrezikshëm, duke shkaktuar humbjen e lartësisë dhe shpejtësisë së avionit dhe duke e rrezikuar të binte.

Për më tepër, nëse një aeroplan udhëton në lartësi shumë të mëdha, sasia e oksigjenit bëhet gjithnjë e më e pakët, duke shkaktuar vuajtjen e motorëve, të cilët kanë nevojë për ajër për të punuar në mënyrën më të mirë të tyre.

Pavarësisht këtyre disavantazheve, mbajtja e një lartësie prej rreth 10 km ka gjithashtu përfitime për avionët. Mbi të gjitha ekonomike, si shpenzimi i karburantit, që për shkak të rezistencës më të ulët të ajrit në sipërfaqen e avionit, e cila i lejon avionit të shtyjë më shumë, konsumon më pak. (A2CNN)

Lajme të ngjashme

Ishulli që për 6 muaj është i Francës dhe 6 muaj i Spanjës

Press

Ku shkon për pushime familja mbretërore?

Press

Pse gratë jetojnë më shumë se burrat?

Press

1 mijë e 848 persona në Shqipëri e kanë emrin Ronaldo

Press

Trupi i çdo gruaje është gati për plazh, thotë fushata e qeverisë spanjolle

Press

Pse nuk ju lejohet të buzëqeshni në foton e pasaportës?

Press