Press Online
KURIOZITETENË FOKUS

Ishulli që për 6 muaj është i Francës dhe 6 muaj i Spanjës

Një ishull me dy kahje. Ky është “Ishulli i fazanit”, i cili gjendet në tokën kufitare midis Francës dhe Spanjës dhe shkëmbehet mes këtyre dy shteteve çdo gjashtë muaj. Ndonëese shumë shtete kufitare kanë parregullsi, kjo është e vetmja e kësaj natyre.

Përgjatë historisë, ka pasur emërtime të ndryshme për “Ishullin e Fazanit”, por emri që mban aktualisht është vendosur në mënyrë rastësore. “Nuk ka fazanë në Ishullin e fazanëve”, pohoi shkrimtari francez Viktor Hygo kur e vizitoi atë në vitin 1843. Në fakt, në ishull ka vetëm disa shpendë të ngjashëm me fazanët dhe zogj të tjerë shtegtarë.

Ishulli u bë i njohur në vitin 1648, kur iu dha fund luftës 30-vjeçare midis Francës dhe Spanjës dhe u zgjodh si një hapësirë ​​neutrale për të demarkuar territoret e reja kufitare. Në fakt, u zhvilluan 24 samite dhe në vitin 1659 u arrit marrëveshja e paqes në “Traktatin e Pirenejve”.

Vendi nisi të shihej si një metaforë e paqes dhe u vendos që Spanja dhe Franca të kishin kujdestarinë e përbashkët të territorit. Spanja do të mbante kujdestarinë nga 1 shkurti deri më 31 korrik të çdo viti, ndërsa gjashtë muajt e tjerë, Franca.

Çdo 6 muaj, të dyja shtetet përkujdesen për mirëmbajtjen e ishullit, diskutojnë për të drejtat e peshkimit dhe monitorimin e cilësisë së ujit etj. Vizitorët hyjnë në ishull ose në një nga ditët e dorëzimit, kur realizohen aktivitete të shumta, ose gjatë pelegrinazheve të ndryshme./Euronews.al

Lajme të ngjashme

Koalicioni rural: Komunat duhet shumë më seriozisht të punojnë në avancimin e barazisë gjinore

Press

Analisti amerikan: Dezinformata ruse dhe lajme të rreme nuk kalojnë në mesin e banorëve të Ballkanit, me përjashtim të Serbisë

Press

Richard Kremer: Kundërshtimet për propozimin francez, emocione të momentit

Press

As “Ilindeni” nuk i bashkon VMRO-në dhe LSDM-në!

Press

Ku shkon për pushime familja mbretërore?

Press

Pse gratë jetojnë më shumë se burrat?

Press