Press Online
MAQEDONINË FOKUSTOP LAJM

Richard Kremer: Kundërshtimet për propozimin francez, emocione të momentit

Kundërshtimet për pranimin e propozimit francez janë për shkak të emocioneve të shtuara për momentin. Por në planin afatgjatë, mendoj se të gjithë qytetarët e Maqedonisë së Veriut do ta vlerësojnë anëtarësimin në BE dhe NATO, që është një trajektore e natyrshme ku vendi po lëviz aktualisht. Nuk është e mundur të specifikohet se çfarë do të ndodhë më pas dhe sa do të zgjasin negociatat, thotë Richard Kremer, njohës i mirë i zhvillimeve në Ballkanin Perëndimor nga organizata Alliance USA – Europe në Uashington, në një intervistë për Zërin e Amerikës në gjuhën maqedonase, përcjell PRESSonline.mk

“Ç’pritet më tej? Është pyetja 64,000 dollarë, siç themi ne. Kjo duhet të kishte ndodhur shumë më herët, në nëntor 2019. Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria kanë aspiruar prej kohësh për në BE dhe të dyja vendet janë të orientuara drejt demokracive perëndimore, jo regjimeve autoritare”, thotë Kremer.

Ai nuk sheh probleme në organizimin e ndonjë referendumi për një çështje të rëndësishme, por thekson se Maqedonia e Veriut ka një qeveri të zgjedhur në mënyrë demokratike, platforma e së cilës thekson fillimin e negociatave me BE-në.

“Ka pasur kompromise. Bullgaria duhej të bënte lëshime, po ashtu edhe Maqedonia e Veriut. Kështu bëhet përparim. Jo të gjithë janë gjithmonë të lumtur të bëjnë kompromis, por ky është thelbi i negociatave. Kundërshtimet për pranimin e propozimit francez janë për shkak të emocioneve të shtuara për momentin. Por në planin afatgjatë, mendoj se të gjithë qytetarët e Maqedonisë së Veriut do ta vlerësojnë anëtarësimin në BE dhe NATO, që është një trajektore e natyrshme ku vendi po lëviz aktualisht”, shton Kremer.

Sipas tij, parashikimet e disa analistëve janë të realizueshme, se deri në vitin 2030 Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria do të bëhen pjesë e familjes evropiane.

“Është e realizueshme. Ekziston një përgjithësim se ekziston shqetësimi për nivelin e korrupsionit në Shqipëri. Por kryeministri shqiptar Edi Rama tregoi se edhe pse nuk mund të shtypet plotësisht, ka progres në këtë fushë. E njëjta gjë po ndodh edhe në Maqedoninë e Veriut. Sundimi i ligjit, qeverisja e përgjegjshme dhe transparente, organizimi i zgjedhjeve të ndershme dhe të lira do të ishin komponentë të dëshirueshëm të një vendi demokratik. Do të ishte frymëzuese për aspirantë të tjerë në BE në rajon”, thekson Kremer. (PRESSonline.mk)

Lajme të ngjashme

Nesër në Shkup, koncerti i madh Peace Festival për përvjetorin e Marrëveshjes së Ohrit

Press

Grubi: Ndërtojmë të ardhme të re, duke mos lejuar përsëritjen e krimeve që errësojnë horizontin

Press

Qyçuk: Nëse bullgarët nuk përfshihen në Kushtetutë, kjo do ta bllokojë rrugën e Maqedonisë së Veriut drejt BE-së

Press

Çejku: Ali Ahmetin është kryediplomati më i mirë në RMV

Press

Tilev: Nëse nuk ndodhin ndryshimet kushtetuese, negociatat me BE-në nuk do të mund të vazhdojnë

Press

21 vjet nga masakra e Lubotenit

Press