Децата и младите загрозени од порнографијата

Специјалниот пратеник и координатор на Центарот за глобален ангажман на американскиот Стејт департмент, Џејмс Рубин, следнава недела ќе ги посети Црна Гора, Северна Македонија и Албанија, каде ќе разговара за борбата против руските дезинформации, како и за дијалогот меѓу Белград и Приштина.

Рубин од 10 до 14 април ќе ги посети Подгорица, Скопје и Тирана, соопшти Стејт департментот.

Тој ќе се сретне со владини претставници во Подгорица и Скопје со цел да ја зајакне поддршката за иницијативите против дезинформации. Ќе разговараат за напорите на Русија, Кина и другите злонамерни актери кои користат дезинформации за да ја поткопаат демократијата и националната безбедност ширум светот и како нашите нации можат колективно да се спротивстават на заканите во информативниот простор, се наведува во соопштението.

За време на престојот во Тирана, Рубин ќе учествува на средби со американските амбасадори од Западен Балкан.

Рубин беше помошник државен секретар на САД во периодот 1997-2000 година, во времето на државната секретарка Медлин Олбрајт, а ова е првпат по 23 години да го посети регионот.

Пред неговото пристигнување, Рубин изјави за N1 дека „предметот и темата на посетата се сериозни“ и дека „постои проблем во Западен Балкан со руската дезинформација, во Црна Гора, Северна Македонија и во целиот регион“.

Сакам да работам со влади кои сакаат да бидат дел од европскиот систем и да бидат свет на закони и правила каде што се почитуваат европските принципи. Сакаме да се обидеме да направиме се за да го елиминираме ова загадување на медиумската средина, рече тој.

Зборувајќи за дијалогот меѓу Белград и Приштина, Рубин нагласи дека САД ги поздравуваат „договорите на кои ЕУ работи и им помага на Косово и Србија да имаат нормални односи, да им овозможат на народите да живеат еден до друг, да ги признаваат симболите, малцинските права. , слободите на народот и да се оди напред за да може и Косово и Србија да бидат дел од европските институции“.

Тој додаде дека решението „мора да биде прифатливо и за Косово и за Србија“, дека „лидерите мора да донесат тешки одлуки и да се движат кон нормализација“, изразувајќи уверување дека „денес тоа е можно“.

Психотерапевтот Фрајтаг полага надежи во Тобијас Шмит, кој со години речиси сам се бори да обезбеди провајдерите на порнографија да не можат веќе да ги соочуваат децата и младите со насилна порнографска содржина. Шмит е директор на Управата за медиуми на покраината Северна Рајна Вестфалија во Диселдорф и им зададе сериозен удар на платформите во наводната борба меѓу Давид и Голијат.

Високиот управен суд на покраината Северна Рајна Вестфалија потврди дека бесплатно достапните содржини на најголемите провајдери не ги исполнуваат законските услови за заштита на деца и младинци во Германија. Со други зборови, веќе не е доволно, како што е случај актуелно, корисниците со еден клик да потврдат дека се полнолетни.

Тобијас Шмит вели: „Порнографијата сама по себе не е забранета, но мора да постои проверка на возраста. Моментално постои само едно копче кое вели: ‘Да, имам 18 години’ . Тоа не е систем за проверка на староста, тоа е виц и секако не е доволно. Знаеме дека имаат потребни процедури веќе подолго време, само мораат да ги активираат“.

Тој се надева дека судската одлука ќе испрати сигнал за поголема заштита на децата и младите на интернет и тоа не само во Германија, туку и ширум Европа.

Шмит се залага за две работи во иднина: „Прво, да постои можност на провајдерите да им се наложи понудувачите на кредитни картички да ги прекинат своите услуги за такви платформи, како што е веќе случај со коцкањето и игрите на среќа на пример. И второ, можност за сериозни санкции, како што се парични казни.“