Пендаровски по повод Меѓународниот ден на Ромите: Ромската заедница е нераскинлив дел од општеството

– Ромската заедница е нераскинлив дел од мултикултурниот мозаик на нашето општество и потребно е заеднички да продолжиме да ги следиме европските вредности за еднаквост и за почитување на фундаменталните права на сите граѓани подеднакво. Со новата Стратегија за инклузија на Ромите 2022 – 2030 година, имаме план за насочување на политиките на државата со цел заеднички да ги надминеме децениските проблеми, се вели во соопштението од Кабинетот на претседателот Пендаровски.

Оттаму додаваат дека учеството на ромската заедница во сите општествени, културни и политички текови е нужно за градење праведно, демократско и мултиетничко општество. Пендаровски повика сите, а посебно носителите на функции, дека имаат генерациска одговорност да го подобрат квалитетот на животот на сите граѓани подеднакво.