Google ја носи вештачката интелигенција во Gmail, Docs, Sheets, Meet…

Новите функции ќе пристигнат во речиси сите производи на Google Workspace. Според компанијата, корисниците ќе можат да изготвуваат, да одговараат, да резимираат и да даваат приоритет на е-пошта, да подготвуваат идеи, да лекторираат, пишуваат и транскрибираат текстуални документи, автоматски да генерираат слики, па дури и видео со слајдови, да дозволат табелите самостојно да создаваат формули и да ги автоматизираат белешките за транскрипција во Meet.

На пример, во Docs, корисниците едноставно ќе треба да ја внесат темата на нивната задача на страницата за генеративниот пакет за вештачка интелигенција за Google брзо да додаде дополнителен текст. Системот, исто така, може да го преработи она што корисникот веќе го нацртал, дури и ако тоа се само точки, користејќи ја функцијата Rewrite. Исто така, има нова опција „Се чувствувам среќно“ во Gmail што одделот за човечки ресурси на вашата компанија едноставно ќе ја сака.

По дебаклот со Бард, Google ја удвои својата посветеност на вештачката интелигенција. Компанијата вели дека ги гради своите производи во рамките на нејзините принципи за вештачка интелигенција, кои се правно обврзувачки како и старото мото на компанијата „Не биди зол“. Новиот пакет Workspace овозможен со вештачка интелигенција се очекува да се појави најнапред кај американските корисниците на платформата на англиски јазик, по што постепено ќе бидат воведувани дополнителни јазици и региони кои ќе пристигнат во блиска иднина.