Православните верници денеска го слават празникот Цветници

Во 2023 година, православните верници во Македонија го слават Празникот на цвеќето на 9 април, во спомен на свеченото влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим. Цветници се подвижен празник и се слават во зависност од тоа кога се слави Велигден.

Цветници е радосен празник, ден кога се слави, се шири среќа и љубов, а во различни земји има различни обичаи. Едно од главните е рано станување и берење цвеќе, особено со децата.

Цветовите потоа се ставаат во сад заедно со водата, за да може семејството потоа да се измие со водата во која биле потопени цветовите.Целта е да бидеме убави како цвеќињата во годината што е пред нас.

Господ Исус Христос на влезот во Ерусалим го пречекале луѓе кои, според светите книги, извикувале „Осана, благословен е оној што доаѓа во името Господово“ и пред него фрлале палмови гранчиња и цвеќиња. Кај нас палмите најчесто се заменуваат со врбови гранчиња. Цветници се празнуваат по Лазарова сабота, односно Врбица.Од сите обичаи најважно е да се посветиме на духовниот развој, преку молитва, љубов кон ближниот, славење на празникот на новиот живот, Велигден, кој доаѓа, со мир во срцето.

Се веруваше дека на Цветници треба да почне некој бизнис, да одлучува. Луѓето носат цвеќе во домот, портите на змејот, влезните врати, чуваат цвеќе во вазна и им го подаруваат на најблиските.

Одвојте време за себе на овој празник и добро размислете за вашите следни чекори – бидејќи работата на себе е најпрофитабилната работа!