Кина планира да го затвори воздушниот простор северно од Тајван

Кина планира да го затвори воздушниот простор северно од Тајван од 16 до 18 април, соопштија неименувани извори.

Четворица официјални лица надвор од Кина, кои не сакаа да бидат именувани поради чувствителноста на темата, изјавија дека забраната ќе ги наруши операциите во северниот регион на летови над Тајван и дека причината за објавување на забраната е непозната.

Аналитичарите потсетуваат дека Кина ги завршува неколкудневните воени вежби околу Тајван, кои беа одговор на неодамнешната средба на претседателот на таа земја, Цаи Инг-вен, и претседателот на Претставничкиот дом на САД, Кевин Мекарти, во Калифорнија. што предизвика незадоволство на Пекинг.

Еден од официјалните лица нагласи дека забраната за летови ќе влијае на 60 до 70 отсто од летовите меѓу североисточна и југоисточна Азија и летовите меѓу Тајван и Јужна Кореја, Јапонија и Северна Америка.