Вработените во SAMSUNG по грешка споделиле доверливи податоци со CHATGPT

Вработените во Samsung се во невоља откако, наводно, објавиле чувствителни доверливи информации за компанијата на ChatGPT на OpenAI во најмалку три одделни прилики, објавија повеќе специјализирани сајтови за компјутерска технологија. Протекувањето ја нагласува и широката популарност на популарниот нов чет-бот за вештачка интелигенција за професионалци и често занемарената способност на OpenAI да цица чувствителни податоци од своите милиони спремни корисници.

СПОДЕЛУВАЛЕ КОДОВИ, БЕЛЕШКИ ОД СОСТАНОЦИ…

Локалните корејски медиуми објавија дека вработен во Samsung го копирал изворниот код од неисправна база на податоци за полупроводници во ChatGPT и побарал од четботот да им помогне да најдат начин за поправка. Во посебен случај, вработен споделил доверлив код за да се обиде да најде исправка за неисправна опрема. Друг вработен наводно доставил цел состанок до четботот и побарал од него да креира записник за состанок. Откако дозна за протекувањето, Samsung се обиде да ја контролира штетата со воведување „итна мерка“ со која секој вработен го ограничува барањето до ChatGPT на 1024 бајти.

Што ги прави работите уште полоши, сите тие протекувања доаѓаат само три недели откако Samsung ја укина претходната забрана за вработените да користат ChatGPT поради стравувањата дека може да се случи токму овој проблем. Сега, компанијата развива сопствена внатрешна вештачка интелигенција. Samsung не одговори веднаш на барањето на Gizmodo за коментар.

Проблемот со споделувањето на тајните на компанијата со ChatGPT е што тие пишани прашања не мора да исчезнат кога вработен ќе го исклучи својот компјутер. OpenAI вели дека може да користи податоци доставени до ChatGPT или други потрошувачки услуги за да ги подобри своите модели со вештачка интелигенција. Со други зборови, OpenAI ги задржува тие податоци освен ако корисниците експлицитно не изберат да се откажат. OpenAI конкретно ги предупредува корисниците да не споделуваат чувствителни информации бидејќи „не е во можност да брише конкретни предупредувања“.

Сепак, вработените во Samsung не се единствените кои прекумерно споделуваат со ChatGPT. Неодамнешното истражување спроведено од компанијата за сајбер безбедност Cyberhaven покажа дека 3,1% од нејзините клиенти кои користеле вештачка интелигенција во еден момент доставиле доверливи податоци на компанијата во системот. Cyberhaven проценува дека компанија со околу 100.000 вработени би можела да споделува доверливи податоци со OpenAI стотици пати неделно.

Другите големи фирми веќе почнаа да забележуваат. Во последниве недели и Амазон и Волмарт, наводно, издале известувања до вработените во кои ги предупредуваат за споделување чувствителни информации со режимот на вештачка интелигенција. Други, како Verizon и J.P. Morgan Chase, целосно ја блокираа алатката за вработените.