Како ќе изгледа бракот и интимноста за 100 години: Поради една работа, многумина ќе сакаат да живеат во 2123 година

Како ќе изгледаат запознавањето и бракот во 2123 година?

Дали четботите ќе ја имаат главната улога и на ова поле или сè уште ќе има романси какви што ги знаеме денес и врз основа на кои се создадени најубавите филмови и литературни дела?

Футурологот и писател Том Чизрајт ги дава своите предвидувања, пишува „The Sun“.

Животот по разводот

Животот по разводот ќе изгледа сосема поинаку од сега. Слободните кои бараат партнер за сериозна врска ќе можат да се дружат на организирани собири на кои ќе присуствуваат и оние кои сакаат да најдат „сродна душа“.

Овој тип на запознавање е веќе претставен во ријалити формат. Доколку сте го гледале „Love Island“, веќе можете да замислите како ќе биде да запознаете потенцијални партнери во 2123 година.

Оние кои не сакаат да се впуштат во нова романса ќе можат да користат софистицирани роботи за оваа намена. Со нив ќе можат да постигнат физичка интимност.

А „играчките за возрасни“ ќе бидат пософистицирани и поприфатливи, особено за оние кои не се подготвени повторно да си ја пробаат среќата во љубов со партнерот.

Границата помеѓу „играчките за возрасни“ и роботите ќе биде многу тенка.

Том Чизрајт верува дека луѓето секогаш ќе бидат повнимателни кон роботите кои личат на луѓе.

Како ќе изгледаат состаноците?

Метаверзумот ќе биде доминантен во 2123 година, со повеќе нивоа на реалност. Луѓето ќе можат да се нурнат во виртуелната реалност, но и да запознаваат виртуелни работи во реалниот свет преку паметни очила или контактни леќи. Поголемиот дел од денот ќе го поминуваме во метаверзум, во интеракција со вештачката интелигенција и роботите исто како и со луѓето.

Но, метаверзумот сепак нема да одговара на реалноста.

Колку повеќе време поминуваат во метаверзумот, толку повеќе луѓето ќе го ценат физичкиот контакт, човечката љубов и емпатијата.

Во 2123 година, кога ќе носиме паметни очила 24 часа на ден, седум дена во неделата, бонтонот ќе значи дека ги симнуваме и целосно се фокусираме на личноста со која сме. Слично на сегашното правило е да го оставиме мобилниот телефон кога сме во нечие друштво.

Развод и поделба на имотот со скенирање на прст или дланка

Отпечатокот некогаш бил резервиран за неписмени луѓе. Денеска повторно е пуштен во употреба на поинаков начин, а во 2123 година ќе биде „главен фактор“ за лесен и брз развод и поделба на заедничкиот имот.

Благодарение на развојот на технологијата, во секое време ќе имаме целосен попис на нашите средства и проценка на нивната вредност во нашиот отпечаток на палецот. Сите документи поврзани со бракот исто така ќе бидат дигитални. Скенирање на отпечатоци од прст или читање на пулсот ќе може да го замени потписот на изводот за брак.

Ако партнерите кои се разведуваат останат пријателски настроени, тие едноставно би можеле да ги стават своите отпечатоци од рацете на „читателот“ во метаверзумот и да кажат дека нивниот брак е завршен. Судовите ќе бидат вклучени во случајот за развод само ако поделбата на имотот е комплицирана поради некоја причина.

А што ќе се случи со емоциите? Футуристот Том е сигурен дека тагата по развод нема да исчезне, но тој исто така претпоставува дека човечката раса ќе стане подобра во елиминирањето на тагата со нови терапии и подлабоко разбирање на човечкиот ум.

Традиционалниот брак ќе биде реткост

И бракот како институција ќе изгледа многу поинаку во наредниот век во споредба со бракот каков што го знаеме денес.

Том верува дека луѓето ќе сакаат да имаат повеќе брачни партнери во текот на нивниот живот и дека тоа ќе биде сосема разбирливо и општествено прифатливо.

Традиционалниот брак „додека смртта не не раздели“ нема целосно да згасне, но ќе биде редок.

Исто така, веројатно ќе излеземе со уште многу потенцијални брачни партнери пред да одлучиме да размениме брачни завети поврзани со време.

Луѓето нема да се плашат да им признаат на своите партнери: „Те сакав пред 10 години, но не можам да се видам до тебе во следните 10“.

На ист начин како што можеме да имаме повеќе кариери во нашите животи, повеќекратните бракови би можеле да станат ново нормално.

Луѓето, претпоставува Том, ќе живеат подолго, па три или четири брака во животот нема да бидат невообичаени.

Но, дали овие бракови ќе бидат помеѓу две човечки суштества или човек и робот, засега не е познато.

Одложување на раѓање

Поголем број луѓе ќе бидат поздрави и ќе живеат подолго, што значи дека ќе го одложат раѓањето деца.

Ако ги споредиме 20-от и 21-от век и одлуките на жените за возраста на која ќе станат мајки, ќе видиме значајна разлика. Оваа разлика ќе биде присутна и во 22 век, за што многу ќе придонесе развојот на медицината.

Нема да биде невообичаено жените да имаат деца во педесеттите години, па дури и подоцна. Тоа и денес не е невозможно, но ретко, а во 2123 година би можело да биде новата нормала.

Исто така, одлуката жената да не раѓа деца ќе биде вообичаена, бидејќи луѓето ќе живеат исполнет живот во виртуелните светови.

Секојдневниот живот

Досадните задолженија како плаќање сметки, купување храна и сервисирање на автомобили на луѓето долго ќе останат минато. Наместо луѓе, овие работи ќе ги вршат роботи.

Со повеќе слободно време и помалку вложување во меѓучовечките односи, паровите ќе имаат повеќе време и енергија еден за друг, а со тоа и повеќе време за физичка интимност.

Работењето од дома дотогаш ќе стане норма, давајќи им на паровите многу поголема можност да бидат спонтани.