Според НАСА блесокот над Кијив не бил поврзан со падот на сателит

Националната аеронаутичка и вселенска администрација (НАСА) соопшти дека силните блесоци над украинскиот главен град Кијив не се поврзани со паѓање на сателит,  изјави за Би-Би-Си претставник на Канцеларијата за комуникации на НАСА, пренесува Укринформ.

„Роб Маргета од Канцеларијата за комуникации на НАСА изјави за Би-Би-Си дека сателитот сè уште бил во орбитата во моментот кога бил забележан блицот (над Кијив – уред.)“, се вели во извештајот.

Претставникот на американската вселенска агенција претходно оваа недела најави дека сателит повторно ќе влезе во атмосферата во среда. Забележано е дека НАСА и американското министерство за одбрана продолжиле да го следат РЕСИ.

Како што пренесува Укринформ, околу 22 часот на 19 април, на небото над Киев е забележан силен блесок на воздушен објект. Регионалната воена управа на Кијив сугерираше дека тоа било предизвикано од падот на сателит на НАСА на Земјата.

Главниот центар за специјална контрола на Украинската државна вселенска агенција соопшти дека  космичко тело најверојатно влезе во густите слоеви на атмосферата, предизвикувајќи силен блесок на небото над градот Кијив.

„Во 21:57 часот. (по локално време), 19 април 2023 година, инфразвучните средства на Главниот центар за специјална контрола регистрираа високоенергетски акустичен настан на територијата на Украина. Проценетата локација на епицентарот на експлозијата е регионот на Киев“, се наведува во извештајот.

Според Главниот центар за специјална контрола, овој инцидент најверојатно бил предизвикан од космичко тело кое навлегло во густите слоеви на атмосферата. Информациите допрва ќе се проверуваат.

Подготви: Д. Мишев

Извор: ЦИВИЛ Медиа