Спасовски за 27 април: Целта беше со напад на демократското и уставното уредување да се земе власта и по цена на живот

“Точно 6 години од организираниот напад врз македонското Собранието на 27 април 2017 – кулминација на двегодишната политичка криза, луѓе маскирани, со качулки на глава извршуваат напад на институциите и напад на пратеници, поттикнати од лажниот патриотизам на ВМРО-ДПМНЕ”, напиша министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, на својот профил на Фејсбук.

“Целта беше со напад на демократското и уставното уредување да се земе власта и по цена на живот.

Затоа, апсолутно сум против амнестија на сите осудени од 27 април, предлозите коишто ДПМНЕ ги поднесува изминатиов период”, истакна Спасовски.

Тој рече дека “како одговорни политичари треба да имаме договор околу националните интереси, а не околу криминалот!”

“Денес зборуваме за МВР за граѓаните, за реформирана и европска полиција, за полициски службеници кои пожртвувано се вложуваат за безбедноста на сите граѓани, наспроти тоа време одбележано со невидена полициска бруталност и организирано полициско делување и агресија против интересите на граѓаните, против интересите на државата.
Заврши времето кога граѓанинот се плаши од полицијата, денес полицијата е партнер на граѓаните”, истакна Спасовски.

“Денес Република Северна Македонија е најбезбедна земја на Западен Балкан, според Глобалниот индекс на мир, во друштво на 36 најбезбедни земји во светот. Јасна е разликата!

Горд сум што како застапници на идеите за слобода и демократија, и по цена на сопствениот живот, успеавме да ја одробиме државата, да ја вратиме на прав пат, во евроатлантските структури таму каде што припаѓаме, како држава на сите граѓани!

Никогаш да не се заборави”, порача Спасовски.

-Фото: Фејсбук статус на министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски