Курти: Нема да дозволиме сателитска парадржава со деструктивна суштина што ќе ја поткопа државноста на Косово

Косовскиот премиер Албин Курти во интервју за Хина пред новата рунда дијалог за нормализација на односите со Србија изјави дека нема да дозволи создавање на некоја форма на Република Српска на северот на Косово.На средбата меѓу Курти и српскиот претседател Александар Вучиќ во Брисел на 2 мај, ќе биде претставен нацрт-статусот на општините на северот на Косово, каде живеат мнозинство Срби, што е клучна точка на преговорите.

Курти, кој разговараше со Хина во петокот на економски форум во грчкиот град Делфи, сè уште не го видел нацртот.

Српската страна има приоритет на формирање на заедница на општини со српско мнозинство на северот на Косово, што е предвидено со бриселскиот договор за нормализација на односите од 2013 година.

Косово, од друга страна, се обидува да ја спречи таа заедница да има извршни овластувања, нагласувајќи дека не сака нешто како Република Српска во БиХ на нејзина територија.

„Со оглед на инсистирањето на Брисел, со задоволство ќе видам каков нацрт подготвиле, иако мислам дека ќе биде подобро ако ми го презентираат прво во Приштина. Сепак, ќе се погрижам да се исполни она што е веќе договорено на 27 февруари во Брисел, постоењето на соодветно ниво на самоуправа на српската заедница според највисоките европски меѓународни стандарди за заштита на малцинствата“, рече тој.

„Но, она што ние нема да го дозволиме е правото на територијализација и создавање на се што би изгледало како Република Српска во БиХ. Нема да дозволиме сателитска парадржава со деструктивна суштина што ќе ја поткопа државноста на Косово“, нагласи тој.

Курти тврди дека гледа сличности со Русија во односите на Србија со соседните земји. „Сепак, нашата земја е нормална демократска земја која им дава индивидуални и други права на своите граѓани, но не дозволува територијализација врз основа на етничката припадност бидејќи е против демократијата и републиката“, додаде Курти, кој е на власт од март 2021 година.

Тој рече дека им служи на сите граѓани на Косово без разлика на етнички идентитет, социјална припадност или верска припадност и дека во Брисел ќе обезбеди уставност и законитост на целата територија на Косово.

„Територијалниот суверенитет и интегритет се нешто што не смее да се нарушува. Сакам нормални односи со Србија, европски односи, добрососедски односи. Заштитата на малцинствата ни е важна. Но, ние не можеме да и дадеме извршни овластувања на локалната заедница бидејќи извршните овластувања припаѓаат до Владата и општините“, нагласи тој.

Дополнително, сакаме да ги зајакнеме јавните услуги кои би им се нуделе на сите граѓани без разлика на етничката припадност, а не да ги обезбедуваме поради етничка припадност“, рече тој.

„Значи, да почекаме и да видиме како ќе се развива средбата во Брисел“, изјави тој.