Мајкрософт го отвора својот BING со вештачка интелегенција за сите кориници

Мајкрософт ја промовира новата верзија на својот пребарувач Bing со вештачка интелигенција за секој што сака да го користи. Речиси три месеци откако компанијата дебитираше со ограничена верзија за преглед на својот нов Bing, напојувана со вирусниот чет-бот со вештачка интелигенција ChatGPT, Мајкрософт ја отвора за сите корисници без листа на чекање – се додека тие се најавени на пребарувачот преку пребарувачот Microsoft Edge.

Овој потег ја нагласува посветеноста на Мајкрософт да продолжи со производот, иако технологијата на вештачка интелигенција зад него предизвика загриженост околу неточностите и тонот. Во некои случаи, луѓето кои го мамеа новиот Бинг беа предмет на некои емотивно реактивни и агресивни одговори.

„Стануваме подобри во брзината, стануваме подобри во прецизноста… но ние сме во бескрајна потрага да ги направиме работите подобри и подобри“, изјави за Си-Ен-Ен во средата Јусуф Мехди, потпретседател на Мајкрософт кој ги надгледува неговите иницијативи за вештачка интелигенција.

Бинг сега добива повеќе од 100 милиони дневни активни корисници секој ден, што е значителен пораст во изминатите неколку месеци, според Мехди. Гугл, кој долго време доминираше на пазарот, исто така додава слични функции за вештачка интелигенција на својот пребарувач.

Во февруари, Мајкрософт покажа како неговиот обновен пребарувач може да пишува резимеа на резултатите од пребарувањето, да разговара со корисниците за да одговори на дополнителни прашања во врска со барањето и да пишува е-пошта или други композиции врз основа на резултатите.

На прес-настанот во Њујорк во средата, компанијата сподели ран поглед на некои ажурирања, вклучително и можноста за поставување прашања со слики, пристап до историјата на разговори за да четботот се сеќава на својата врска со корисниците и извезува одговори на Microsoft Word. Корисниците исто така можат да го персонализираат тонот и стилот на одговорите на четботот, избирајќи од подолг, креативен одговор на нешто што е пократко и поточно.

Бранот на внимание во последните месеци околу ChatGPT, развиен од OpenAI со финансиска поддршка од Мајкрософт, помогна да се обнови трката во вооружување меѓу технолошките компании за распоредување слични алатки за вештачка интелигенција во нивните производи. OpenAI, Microsoft и Google се во првите редови на овој тренд, но IBM, Amazon, Baidu и Tencent работат на слични технологии. Долга листа на стартапи развиваат и асистенти за пишување со вештачка интелигенција и генератори на слики.

Освен додавањето на функциите за вештачка интелигенција во пребарувањето, Мајкрософт рече дека планира да ја донесе технологијата ChatGPT во своите основни алатки за продуктивност, вклучувајќи Word, Excel и Outlook, со потенцијал да го промени начинот на кој работиме. Сепак, одлуката да се додадат генеративни функции за вештачка интелигенција на Bing може да биде особено ризична, со оглед на тоа колку луѓето се потпираат на пребарувачите за точни и веродостојни информации.

Потезите на Мајкрософт, исто така, доаѓаат во време на засилена контрола на брзото темпо на напредок во технологијата за вештачка интелигенција. Во март, некои од најголемите имиња во технологијата, вклучувајќи ги Илон Маск и ко-основачот на Apple, Стив Возниак, побараа лабораториите за вештачка интелигенција да го прекинат обуката на најмоќните системи за вештачка интелигенција најмалку шест месеци, наведувајќи ги „длабоките ризици за општеството и човештвото“.

Мехди рече дека не верува дека индустријата за вештачка интелигенција се движи пребрзо и сугерираше дека повиците за пауза не се особено корисни. „Некои луѓе мислат дека треба да го паузираме развојот на шест месеци, но не сум сигурен дека ќе поправи нешто или ќе ги подобри или придвижи работите“, рече тој. „Но, јас разбирам од каде доаѓа тоа од загриженост“.

Потпретседателот на Мајкрософт, исто така, додаде: „Единствениот начин навистина добро да се изгради оваа технологија е да се направи на отворено во јавноста за да можеме да разговараме за тоа“.