“Тик-ток” оди на владина седница – институциите вознемирени од масакрот во Србија, се носат и протокол

Безбедноста на учениците, наставниот кадар и семејствата на прво место, вели министерот за образование и наука Јетон Шаќири во неговата објава на Фејсбук, а во врска со масовното убиство во основно училиште во Србија неделава, што ја потресе јавноста во целиот регион.

– Земајќи ги предвид случувањата во соседна Србија, а со цел намалување на сите можни ризици и закани за безбедноста на учениците и наставниците во училишна средина, на Владата на Северна Македонија и безбедносните органи ќе им предложам итна проценка на состојбите и безбедносните ризици, кои што во голема мера се потхрануваат од одредени социјални мрежи, како ТикТок, вели Шаќири.

Неговиот став е дека тие не треба да се користат во училишна средина, а МОН веќе изработува протоколи и насоки за стручните служби на училиштата и наставниците, како тие ризици би се минимизирале, а нивната употреба да се ограничи или целосно да се оневозможи.

– Ги повикувам сите наставници, како и родители, на поотворен дијалог, надминување на шокот и неверувањето, промоцијата на разбирањето и позитивните согледувања, со цел да се помогне на своето дете, како и на децата околу нас, бидејќи тие се најзагрозената категорија во моментот. Исто така веќе во консултација со експертската заедница од повеќе институции и факултети, ќе се зајакнат дополнително превентивните програми за борба против булингот, промоција на ненасилството и дијалогот, како клучни елементи за образование и развој на нашите ученици, најавува Шаќири.