„Луфтханза“ нелегално добила германска државна помош во ковидкризата, пресуди судот на ЕУ и го поништи одобрението

Судот на Европската унија денеска го поништи одобрението за германската државна помош доделена на „Луфтханза“ во вредност од 6 милијарди евра за време на ковид пандемијата. Генералниот суд на ЕУ ја укина одлуката на Европската комисија (ЕК) која ја одобри државната помош, наведувајќи „неколку грешки“.

Комисијата погрешно претпоставила дека „Луфтханза“ не може да позајмува од финансиските пазари, погрешно ја проценила пазарната моќ на германската авиокомпанија на одредени аеродроми и договорила услови кои не обезбедуваат ефективна конкуренција меѓу авиокомпаниите, утврди судот на ЕУ.

Пакетот помош од милијарди евра за „Луфтханза“ беше доделен во пролетта 2020, а на крајот на јуни доби одобрение од ЕК, највисокото тело за заштита на конкуренцијата во блокот. „Рајанер“ и германската авиокомпанија за рекреација „Кондор“ поднесоа правна постапка против одлуката.

Обично строгите правила за помош на ЕУ беа олабавени при избувнувањето на пандемијата за да им се овозможи на владите да ги поддржат компаниите кои се борат, но сепак беше потребно одобрение од Комисијата. Најголемата германска авиокомпанија „Луфтханза“ доби финансиска поддршка од владата откако патните ограничувања поради ковид-19 го запреа бизнисот. Десетици илјади работни места беа загрозени во компанијата, која вработува околу 110.000 луѓе.

Пресудата може да биде обжалена пред Европскиот суд на правдата (ЕСП), највисокиот суд на блокот.