Предупредување за корисниците на Google Chrome: Не преземајте опасни ажурирања

Експертите за сајбер безбедност издадоа важно предупредување за нова закана што моментално ги засега корисниците на Google Chrome.

Експертите за безбедност предупредија на нов тип на сајбер напади насочени кон оние кои користат Google Chrome за пребарување на интернет или проверка на е-пошта.

Фирмата за сајбер безбедност Trend Micro откри дека корисниците на Google сега добиваат погрешна порака за грешка во ажурирањето на Chrome, испратена од измамници за да дистрибуираат малициозен софтвер.

Во објавата на блогот тие предупредија дека овој напад е оперативен од февруари оваа година и зафатил големо подрачје.

Споменатата закана започнува откако корисниците ќе посетат „компромитирана“ веб-страница која е заразена со злонамерен код.

Кога некое лице ќе ги посети овие веб-локации, ќе се појави лажна порака за грешка во Google Chrome, со која се повикува веднаш да преземе ажурирање што наводно ќе го реши безбедносниот проблем.

Кога корисниците ќе кликнат на тој линк, на крај преземаат ZIP-датотека која содржи Monero мајнер кој ќе ја користи процесорската моќ на нивниот компјутер за да „копа“ криптовалути за напаѓачите.

Ова е сериозен проблем бидејќи штом ќе се зарази, вашиот уред најверојатно ќе забави или дури и ќе престане да работи поради малициозниот софтвер што троши премногу енергија.

Експертите предупредија дека вирусот може да украде и чувствителни информации од лаптопите, како што се ингеренциите за најавување и финансиските информации, ставајќи ги на ризик личните информации и финансиите.

Освен што предизвикува хаос на уредот, овој малициозен софтвер може да ги направи компјутерите поранливи на понатамошни напади со менување на системските поставки и слабеење на безбедносните мерки.

Како да се заштитите?

За да не паднете во стапицата на овие сајбер хакери, експертите предлагаат:

• Секогаш бидете внимателни кога преземате нешто од непознати извори и преземајте софтвер само од доверливи веб-локации.

• Проверете дали вашиот оперативен систем, без разлика дали е Windows или Mac, и вашиот софтвер се ажурирани со најновите безбедносни ажурирања. За корисниците на Google Chrome, користете ја вградената функција за ажурирање со кликнување на Help и избирање About Chrome.

• Експертите советуваат да бидете информирани за најновите закани, заедно со најдобрите практики за да се заштитите.

• Конечно, тие предлагаат да инсталирате антивирусен софтвер, кој може да помогне во откривањето и отстранувањето на заканите пред да предизвикаат штета.