Snapchat – заблуди и опасности: Неопходен водич за родителите за апликацијата популарна кај децата

„Користам Snapchat од 2016 година (имав околу 8 години) и не би го препорачал за некој на таа возраст. Ако вашето дете под 12 години го користи САМО за испраќање пораки на членовите на семејството или за користење филтри, тогаш е во ред. Откако ќе почнете да додавате случајни луѓе за да се дружат на snapchat, станува опасно. Многу луѓе ќе ви побараат голи фотографии. Snapchat е полн со деца кои би можеле да бидат ранливи. Откако ќе научат како да останат безбедни на интернет, за децата е безбедно да се дружат на апликацијата. Може да биде многу токсичен простор ако додадете погрешни луѓе, но во спротивно може да биде забавно да го документирате вашиот живот и да испраќате фотографии до вашите пријатели“, пишува еден 13-годишен корисник на Snapchat апликацијата.

Еден 16-годишен корисник на Snapchat, сподели слични искуства на форумите:

„Добив Snapchat кога имав околу 11 или 12 години, но топло препорачувам да му објасните на вашето дете дека не треба да прифаќа НИКАКВИ барања од луѓе што не ги познаваат/не ги запознале. Дефинитивно е одлична почетна апликација пред да користите Instagram, Twitter, TikTok итн. Ако сметате дека вашето дете не е подготвено да ја користи апликацијата без ваш надзор, можете да ги добиете корисничкото име и лозинката на нивните сметки и да ја набљудувате нивната активност. Ако ги следат вашите правила, не треба да бидат изложени на НИКАКВА сексуална содржина, под услов нивните пријатели да не испраќаат ништо несоодветно“, пишува овој корисник кој, како и претходниот, почнал да ја користи мрежата Snapchat многу порано од пропишаната возраст за користење на оваа мрежа.

Инаку, возрасната граница за користење на Snapchat е 13 години, но релевантни онлајн ресурси за оценка на социјалните мрежи ја препорачуваат оваа апликација за корисници од 16 години па нагоре!

Како и секоја друга социјална мрежа, така и мултимедијалната апликација Snapchat носи ризици по своите корисници. Кои се тие?

Несоодветна или штетна содржина: Децата и младите може да бидат изложени на ризик да гледаат штетни или вознемирувачки видео содржини и слики.

Споделување локација: Snapchat Map ја споделува вашата локација со другите корисници на апликацијата.

Несакан контакт: Вашето дете може да добие несакан контакт од возрасни или други млади луѓе кои ја користат апликацијата.

Притисок за споделување: Пораките на Snapchat обично исчезнуваат по краток временски период откако ќе се отворат. Ова може да го стави детето во поголем ризик да сподели нешто што го прави да се чувствува непријатно или може да повреди или вознемири некој друг. Важно е да се запамети дека сликите, видеата и пораките секогаш може да бидат снимени од екранот од примачот.

Притисок од другите да се води разговорот: Во „низите“ на комуникации, чатовите, што се прават на Snapchat, се создава своевиден притисок да се користи апликацијата за да се постигне висок „резултат на низа“.

Водич за безбедност

Според водичот на Common Sense Media апликацијата Snapchat може да биде опасна за своите корисници, особено за децата.

Дали Snapchat е безбеден за тинејџери и децата во предтинејџерско доба?

Повеќето деца користат Snapchat за да се забавуваат (некои би рекле и глупираат) и да останат во контакт со своите пријатели – крај на приказната, се вели во водичот. Еден од најголемите проблеми со оваа социјална мрежа е што таму може да се најдат и голем број содржини што се најмалку за 16-годишна возраст па нагоре.

Корисниците мора да знаат дека има една голема и сериозна заблуда во врска со Snapchat.

Митот за исчезнување на пораките

Кога првпат започна Snapchat, беше означена како „апликација за секстинг“ бидејќи луѓето испраќаа интимни фотографии, претпоставувајќи дека ќе се самоуништат. Секоја апликација може да се злоупотреби, но многу деца погрешно веруваат дека Snapchat има вграден безбедносен вентил.

Тоа не е точно.

Тинејџерите навистина треба да разберат дека содржината што ја споделуваат може да се зачува и сподели и дека можеби никогаш нема да исчезне.

Најдобро е родителите да разговараат со своите деца пред да го инсталираат Snapchat во своите уреди, но никогаш не е доцна. Родителите треба да ги прашаат своите деца дали некој од нивните пријатели некогаш ги убедувал или ги присилувал да испратат секси слика. Добар аргумент за децата е дека некој што би го направил тоа не ги има најдобрите намери за вашето дете. Децата, исто така, треба да знаат дека мора да побараат дозвола пред да споделат слика од некој друг.

Snapchat Sexting

Поради природата на пораките што исчезнуваат, Snapchat беше означен како „апликација за испраќање пораки“ кога за прв пат беше објавена. Тоа е затоа што луѓето испраќале интимни фотографии преку апликацијата знаејќи дека овие фотографии ќе се самоуништат откако ќе ги види примачот.

Но, бидејќи многумина пронајдоа дупка во апликацијата, тие можат да ја зачуваат содржината што им е испратена и да ја споделат на други страници на социјалните медиуми.

Трошење време

Snapchat е многу забавен и има многу нешта да се откријат во самата апликација. На пример, Snapstreaks и Stories додаваат елементи на временски притисок што ги прави децата да се чувствуваат како да мора да се пријават. Ако некогаш изгледа дека некое дете е под стрес и не ја користи апликацијата за забава, туку се трка со временските рокови во апликацијата, време е да се вклучат родителите.

Приватност и безбедност

Бидејќи е толку лесно да се додаваат пријатели на Snapchat, секој може да заврши со многу луѓе што не ги познава или ги познава само површно. И во зависност од поставките, апликацијата може да собере еден тон податоци за навиките на корисниците во и надвор од апликацијата. Snapchat исто така работи со многу трети страни со кои тие ги споделуваат податоците од своите корисници.