Г7 предупреди на глобална економска несигурност

Финансиските лидери на богатите држави од Групата седум (Г7) предупредија на 13 мај, на крајот од тридневниот состанок, на зголемена глобална економска несигурност, јави новинската агенција Ројтерс

Шефовите на централните банки на Г7, исто така, ветија дека ќе се борат против високата инфлација. Собирот во јапонскиот град Ниигата уследи по неодамнешните неуспеси на американските банки и некои знаци на забавување на кинеската економија.

„Глобалната економија покажа отпорност на повеќе шокови, вклучително и ковид-пандемијата, агресивната војна на Русија против Украина и поврзаните инфлациски притисоци. Мораме да останеме будни и да останеме агилни и флексибилни во нашата макроекономска политика во услови на зголемена несигурност за глобалните економски изгледи“, се вели во соопштението по состанокот.

Земјите од Г7 бараат регулативи за употреба на вештачката интелигенција

Г7 бара продолжување и проширување на договорот за извоз на украинско жито

Во соопштението не се споменува прашањето за американскиот долг, кој ги погодува пазарите во време кога трошоците за задолжување растат поради агресивното заострување на монетарната политика од страна на американските и европските централни банки, објави Ројтерс.

Американската министерка за финансии, Џенет Јелен, која претходно изјави дека првиот американски банкрот би можел да дојде за неколку недели доколку ситуацијата не се реши, изјави за Ројтерс на 13 мај дека е „потешко“ отколку во минатото, но изјави дека сè уште се надева дека решение може да се најде.