Украински генерал се пофали со „првата успешна офанзивна операција“ во Бахмут

Во меѓувреме, командантот на Копнената војска на вооружените сили на Украина рече дека „првата успешна офанзивна операција во одбраната“ на Бахмут покажа дека украинските сили можат да возвратат и да напредуваат и покрај големата концентрација на руските сили во и околу Бахмут.

„Напредокот на нашите сили во правец на Бахмут – ова е прва успешна офанзивна операција во одбраната на градот“, изјави украинскиот генерал-полковник Олександр Сирскиј, според медиумската канцеларија на украинската војска на апликацијата Телеграм.

„Последните неколку дена покажаа дека можеме да одиме напред и во вакви исклучително тешки услови. Операцијата за одбрана на Бахмут продолжува, донесени се сите неопходни одлуки за одбрана“, рече Сирскји.