„Успеавме“: НАСА конечно ја постигна својата 15-годишна цел

Балонот со големина на фудбалски стадион беше лансиран од аеродромот Ванака на Јужниот Остров и е наменет да остане во горниот дел од атмосферата 100 или повеќе дена, се вели во соопштението на НАСА.

Првиот балон беше лансиран на 16 април и веќе три пати ја обиколи јужната хемисфера на Земјата на надморска височина од приближно 33.000 метри.

Програмскиот менаџер Деби Фербродер рече дека целта во изминатите 15 години е да има два балони под висок притисок во воздухот во исто време, кои ќе ја одржуваат истата јачина без оглед на надворешните услови.

Многу сум возбуден денес, успеавме! Не би можел да бидам повеќе горд на нашите балони и научни тимови за нивните достигнувања. Со овие два лета, ние сме на пат да поддржиме повеќе наука и понапредна наука во наредните години, рече таа.

НАСА соопшти дека во вториот балон била сместена опсерваторијата 2 (ЕУСО-2).

Станува збор за научна мисија на Универзитетот во Чикаго која ќе ги набљудува космичките зраци надвор од нашата галаксија кои влегуваат во атмосферата на Земјата.

Потеклото на овие честички не е добро познато, а податоците собрани од EUSO-2 ќе помогнат да се реши научната мистерија, соопшти НАСА.