Никогаш не го вадите полначот од штекер?! Еве колку точно ќе платите за оваа навика

ИТ експерт се зафати со оваа тема и еве што има да каже

Сигурно секој од нас барем еднаш размислувал дали да го извади полначот од штекерот. На крајот на краиштата, понекогаш е толку непријатно. И секоја вечер треба да го полните телефонот, таблетот или лаптопот. Постојат три главни точки во корист на исклучување на полначот.

1. Опасно е да го оставите полнењето во штекерот

Многумина тврдат дека е строго забрането да се остави полначот во штекерот. Очигледно, поради струен удар може да експлодира и да предизвика пожар. Всушност, висококвалитетниот полнач е дизајниран и монтиран на таков начин што ги исклучува сите можни напони и пренапони. Опремен е со добри осигурувачи и некако не може да експлодира. Сепак, не заборавајте дека во моментов има огромен број евтини кинески материјали.

Цената на ваквите полначи е многу пониска, но квалитетот на материјалите од кои се направени остава многу да се посакува. Направете мал експеримент. Приклучете го полначот во штекерот и оставете го 15-20 минути. Видете, ќе стане топол. Ако е така, тогаш вашиот полнач е неисправен или направен од неквалитетни материјали. Подобро е да го исклучите таквото полнење од мрежата. Покрај тоа, за време на невреме со грмотевици, исто така е подобро да го исклучите полначот. Меѓутоа, со истата веројатност, гром може да удри и во вклучен телевизор, фрижидер или машина за перење.

2. Полначот троши многу енергија

Неодамна инженерите на еден познат компјутерски портал решија да спроведат необичен експеримент за да откријат дали полначите кои не се вклучени навистина трошат многу струја и можат да доведат до сериозни сметки за струја.

3. Исклучениот полнач работи побрзо

Кај современите полначи, животниот век е од 50 до 100 илјади часа, што е приближно 6 и 11 години. Но, ова и покрај фактот што постојано ќе си го полните телефонот, всушност доста долго време. И овој ресурс некако не зависи од тоа дали полнењето е постојано поврзано на мрежата или периодично го извлекувате. Дополнително, напротив, постојаното поврзување и исклучување на полначот од мрежата доведува до значителни промени во режимот на работа, што навистина може да го скрати животниот век на уредот.

 

 

 

Извор: ало