Најстарата речиси целосна хебрејска Библија е продадена за рекордни 38,1 милиони долари

Најстарата речиси целосна хебрејска Библија е продадена за рекордни 38,1 милиони долари

Еврејската Библија стара илјада години, најстарата за која е познато дека е речиси завршена, е продадена на аукција во Њујорк за рекордни 38,1 милиони долари и ќе биде дадена на Музејот на еврејскиот народ во Тел Авив, објави Сотби.

Sassoon Codex, именуван по неговиот најпознат сопственик, Дејвид Соломон Сасун, го купи поранешниот американски амбасадор и филантроп Алфред Мозес и неговото семејство.

Сотби објави дека купувањето е направено „за добробит на американските пријатели на Музејот на еврејскиот народ“ и дека е донирано на оваа институција.