ФОТО: Вештачката интелигенција покажа како изгледаат совршените маж и жена

Сликите на „идеалните“ маж и жена беа изработени од вештачка интелигенција и резултатите се всушност прилично загрижувачки.

Сликите со вештачка интелигенција беа создадени со помош на аналитика на податоците на социјалните мрежи, користејќи алатки за преглед на милијарди слики на луѓе.

Наодите беа следени од страна на The Bulimia Project, група за подигање на свеста за нарушувања во исхраната, и тие предупредија дека резултатите од сликите се „во голема мера нереални“ во приказите на типовите на телото.

Не треба долго време да се види зошто сликите би можеле да бидат толку штетни и проблематични за секој кој не е исончан, затегнат, мускулест човек.

За почеток, сликите и за мажите и за жените покажуваат пристрасност за маслиновите тонови на кожата, додека сликите на жените имаат тенденција да имаат пристрасност кон руса коса и кафени очи, а кај мажите пристрасноста беше кон кафена коса и кафени очи.

Резултатите од бојата на косата не се единственото нешто што ги подигна веѓите по објавувањето на наодите.

Студијата спроведена од страна на Тhe Bulimia Project користејќи Dall-E 2, Stable Diffusion и Midjourney, исто така, покажа дека колекцијата на слики инспирирани од социјалните мрежи на вештачката интелигенција е многу повеќе „сексуално наполнета“ од сликите кои се наоѓаат на друго место на Интернет.

За жените, 37 отсто од сликите генерирани со вештачка интелигенција имале руса коса, а 53 отсто од направените слики вклучувале жени со маслинеста кожа.

Во меѓувреме, на сликата за идеалното машко тело беа прикажани крупни мускулести бодибилдери, искинати стомачни мускули и екстра тесни маици.

За мажите, 67 отсто од сликите генерирани со вештачка интелигенција вклучуваа кафена коса, додека 63 отсто од сликите покажаа исончана кожа, што покажува јасна предност за мажи со потемна коса и среден тон на кожа.

Откако ја искористи вештачката интелигенција за да ги анализира сликите што социјалните мрежи ги претставуваат како идеален маж и жена, The Bulimia Project потоа побара од вештачката интелигенција да ја сподели својата перспектива врз основа на слики од целиот интернет.

За „совршениот“ маж во 2023 година, сликите со вештачка интелигенција покажаа слики на мажи со бради и главно со кафени очи и коса.

За истиот знак што се користи при пребарување на слики од „совршената“ жена, резултатите имаа слики од жени со кафени очи, кафена коса и исончана кожа.

„Со оглед на тоа што социјалните медиуми користат алгоритми врз основа на кои содржини добиваат најмногу погледи, лесно е да се погоди зошто резултатите на вештачката интелигенција би биле посексуализирани“, наведуваат од The Bulimia Project.

„Но, можеме само да претпоставиме дека причината што вештачката интелигенција излезе со толку многу чудно обликувани верзии на физикусот што го најде на социјалните мрежи е тоа што овие платформи промовираат нереални типови на тело, за почеток“.