Живот во заедница на Амиши: „Не можев да се туширам или да ја скратам косата 19 години

Жена која пораснала во заедница на Амиши со 18 браќа и сестри, открила дека не се шишала или туширала 19 години. Лизи Енс (38) пораснала во строга заедница на Амиши опкружена со нејзините браќа и сестри, но секогаш се чувствувала како да не припаѓа таму. Немала струја, вода, морала сама да си ја шие облеката и не смеела да ја потстриже косата. Лизи заминала на 19 години кога нејзиното тогашно момче, од друга заедница на Амиши, побегнало и  ѝ помогнало да го стори истото, пишува Мирор.

Заминала со само 20 долари и се вработила како миачка на садови за да може да се интегрира во современото општество. Нејзиниот живот сега е сосема поинаков и таа мисли дека нејзиниот начин на живот кога растела бил луд.

Лизи, денес лекар за функционална исхрана од Феникс, рече: „Немавме струја или вода. Немавме тушеви. Никогаш не се шишав пред да заминам – тоа беше надреално. Уште од мали нозе знаев дека нема да бидам таму до крајот на животот. Знаев дека не припаѓам“.

Лизи е една од трите групи близнаци во нејзиното семејство со 19 деца – најстарото сега има 47, а најмладото 25. Таа рече: „Имавме ривалство меѓу браќата и сестрите, но генерално бевме блиски. Секое утро за појадок готвевме за 20 луѓе. Ти готвиш за војска три пати на ден“.

Од петгодишна возраст, Лизи се занимавала со домашни работи, чистела и молзела крави.

„Од мали нозе сме научени како да работиме напорно. Самите одгледувавме овошје и зеленчук и имавме животни за месо“. Лизи рече дека нејзината заедница е многу строга и контролира што носи. Таа додаде: „Моравме сами да си направиме фустани, а тие мораа да ни се спуштат до глуждовите. Косата мораше да ни биде покриена и не можеше да се скрати“, рече таа.

Немаа бањи и наместо тоа, мораа да одат во помошните згради за да користат тоалет и да користат весници или списанија наместо тоалетна хартија.

Лизи рече: „Немавме внатрешен водовод, па немавме тушеви. Се истуширав за прв пат откако заминав“.