Илон Маск утре ќе го претстави својот сопствен модел за вештачка интелигенција

Американскиот милијардер Илон Маск денеска објави дека неговата стартап компанија за вештачка интелигенција xAI утре ќе го претстави својот прв модел со вештачка интелигенција на „одбрана група“ луѓе.

Стартапот за вештачка интелигенција, кој Маск го најави во јули, има за цел да ја „разбере вистинската природа на универзумот“, се наведува на веб-страницата на компанијата. 12-члениот тим на компанијата xAI, предводен од Маск, се состои од врвни истражувачи ангажирани од високи лаборатории на AI како Google DeepMind, OpenAI и Microsoft, пренесува магазинот Forbes.

Маск рече дека сака да изгради компанија која ќе се натпреварува со лидерите во индустријата како што се DeepMind и OpenAI преку создавање алтернатива на ChatGPT. Американскиот претприемач долго време се интересира за вештачката интелигенција и со години отворено зборува за потребата од управување со ризиците кои ги претставува новата технологија.

Тој беше ко-основач на OpenAI, креаторот на ChatGPT, кога стартапот започна во 2015 година, тврдејќи дека тој е причината поради која компанијата постои денес.

Маск се повлече од компанијата во 2018 година, наводно по неуспешниот обид за преземање и јавно ја критикуваше за приоритет на профитот пред безбедноста.

Тој е еден од лидерите во областа на високата технологија кои повикуваат на претпазливост во однос на потенцијалните ризици што AI ги претставува за човештвото.

Според Форбс, Маск сака да развие вештачка општа интелигенција (AGI), форма на интелигенција што го опишува видот на широко учење и работен капацитет што го имаат луѓето, наместо поограничениот вид на интелигенција специфична за задачи како играње шах или програма или алгоритам за препознавање лице.

За време на дводневната конференција за ризиците од вештачката интелигенција одржана во ОК оваа недела, Маск рече дека вештачката интелигенција ќе биде „најпрекинувачката сила во историјата“, иако заклучи дека на крајот „ќе биде сила на позитивен начин“. Тој изјави дека технологијата ќе ја елиминира потребата од работа.

„Можете да имате работа ако ја сакате“, рече Маск и предупреди дека треба да има „прекинувач за исклучување“ како заштита во случај работите да тргнат наопаку и AI „на крајот да не биде толку пријателски настроен“.