Google се бори со апликациите со слаб квалитет на Play Store

На секој што користи Android му е јасно дека има голем број апликации во Play Store кои се со низок квалитет, па дури и се штетни за уредите. И Google е свесен за ова и презема одредени мерки.

Компанијата воведува нови правила за програмери со лични сметки. Пред да објавуваат апликации, тие мора да ги тестираат со најмалку 20 луѓе најмалку две недели. На тој начин, според Google, ќе може да се откријат грешките пред официјалното деби.

Компанијата ги засилува и мерките за преглед на апликациите. Фокусот се префрла од автоматизација на рачна верификација за да се осигура дека апликациите се усогласени со политиките. Ова може да го одложи одобрувањето на публикациите.

Претходно годинава, беа воведени и нови барања за верификација на програмерите, при што компанијата сега им дава можност на сите да изберат кога да ги имплементираат. Следната година, компанијата ќе додаде повеќе описи на апликациите, со што корисниците ќе можат полесно да ги откријат.