Колумбија почна да ги стерилизира нилските коњи од некогашната ЗОО на кралот на дрогата Пабло Ескобар

Колумбија почна да ги стерилизира нилските коњи кои потекнуваат од животни кои илегално ги донел во земјата наркобосот Пабло Ескобар во 1980-тите.

Нилските коњи се прошириле од имотот на Ескобар во блиските реки и сега ги има над 100.
Владата планира да стерилизира 40 нилски коњи годишно, да префрла други во различни земји и може да изврши еутаназија на некои од животните.

Нилските коњи немаат природно живеалиште во Колумбија и се прогласени за инвазивен вид што може да го наруши екосистемот.

За стерилизацијата е потребно време, бидејќи обележувањето и фаќањето на територијалните, агресивни животни од 3 тони е комплицирано, рече Дејвид Ечевери Лопез, шеф на канцеларијата за животна средина задолжен за планот.

Група нилски коњи била донесена во 1980-тите во приватната зоолошка градина на Ескобар, Хациенда Наполес, која станала туристичка атракција по неговата смрт во 1993 година.

Повеќето од животните живеат слободно во реките и се размножуваат без контрола. Владата проценува дека во Колумбија има 169 нилски коњи – и дека доколку не се преземат мерки, до 2035 година би можело да има 1.000.