featured

Вучиќ: Без нуклеарна енергија Србија нема да може да опстане

Претседателот на Србија Александар Вучиќ, денеска, на Меѓународниот самит за нуклеарна енергија во Брисел, изјави дека без нуклеарна енергија Србија нема да може да опстане и дека важноста што му се придава на овој Самит покажува дека струјата ќе биде се повеќе потребна, јави дописникот на МИА од Белград.

-Овој самит и важноста што му се придава покажува какви погрешни одлуки донесовме во изминатите децении. Едноставно кажано, без нуклеарна енергија нема да можеме да го преживееме доаѓањето на вештачката интелигенција или електричните автомобили, оцени Вучиќ.

Тој порача дека треба да се види како да се дојде до поголем број мали модуларни реактори за искористување на нуклеарната енергија, за што Србија има три проблеми.

-Првиот проблем е што, барем во мојата земја, го немаме потребното знаење за користењето на нуклеарната енергија и не знаеме како ќе го обезбедиме тоа знаење и тие луѓе. Втората работа е како ќе ги финансираме сите овие проекти. И можам однапред да ви кажам дека навистина сме заинтересирани да добиеме најмалку четири мали модуларни реактори кои ќе заменат 1200 мегавати. Не знаеме како ќе го направиме тоа, како ќе го финансираме тоа бидејќи се работи за 7,5 до 8 милијарди евра Третата работа е дека ќе треба да го менуваме ставот на нашиот народ, рече Вучиќ.

Тој кажа дека „во секој случај Србија ќе биде подготвена значително да учествува во тоа, но дека треба да добиеме некаква поддршка од водечките земји од ЕУ“.

МИА