featured

Конгресот усвои закон со кој ТикТок е на чекор пред забрана во САД

Претставничкиот дом на САД во средата усвои закон што ќе доведе до забрана на популарната видео апликација ТикТок на национално ниво доколку нејзиниот сопственик со седиште во Кина не ја продаде, а законодавците се одлучија на таков чекор поради загриженоста дека сегашната сопственичка структура на компанијата е закана за националната безбедност. Предлог-законот, усвоен со 352 гласа „за“ и 65 „против“, сега оди во Сенатот, каде што неговите изгледи се нејасни. ТикТок, кој има повеќе од 150 милиони американски корисници, е подружница во целосна сопственост на кинеската технолошка компанија ByteDance. Законодавците тврдат дека ByteDance е под контрола на кинеската влада, која може да бара пристап до податоците на претплатниците ТикТок во САД во секое време кога ќе посака. Загриженоста произлегува од збирот кинески закони за национална безбедност кои ги принудуваат организациите да помагаат при собирањето разузнавачки информации. Донесувањето на законот во Домот е само првиот чекор. Сенатот, исто така, ќе треба да ја усвои мерката за таа да стане закон, а пратениците во тој дом посочија дека ќе биде подложен на темелна проверка. Водачот на мнозинството во Сенатот, Чак Шумер, рече дека ќе мора да се консултира со релевантните претседатели на комитети за да го одреди патот на законот. Претседателот Џо Бајден рече дека ако Конгресот ја усвои мерката, тој ќе ја потпише. Гласањето во Претставничкиот дом е подготвено да отвори нов фронт во долгогодишната расправија меѓу пратениците и технолошката индустрија. Членовите на Конгресот долго време ги критикуваат технолошките платформи и нивното експанзивно влијание, честопати во судир со извршните директори околу индустриските практики. Но, со таргетирање на ТикТок законодавците издвојуваат платформа популарна кај милиони луѓе, од кои многумина се помлади, само неколку месеци пред изборите. Противењето на законот исто така беше двопартиско. Некои републиканци рекоа дека САД треба да ги предупредат претплатницитее доколку има загриженост за приватноста на податоците и пропагандата, додека некои демократи изразија загриженост за влијанието што забраната би го имала врз нејзините милиони корисници во САД, од кои многумина се претприемачи и сопственици на бизниси. „Одговорот на авторитаризмот не е повеќе авторитаризам“, рече републиканскиот конгресмен Том Меклинток. ТикТок долго време негира дека може да се користи како алатка на кинеската влада. Компанијата соопшти дека никогаш не споделила податоци за корисници на САД со кинеските власти и нема да го стори тоа ако тоа биде побарано. До денес, владата на САД, исто така, не достави никаков доказ што покажува дека ТикТок споделил такви информации со кинеските власти. Продолжувајќи со легислативата, републиканците во Претставничкиот дом создаваат редок процеп меѓу себе и поранешниот претседател Доналд Трамп додека тој бара уште еден мандат во Белата куќа. Трамп изрази противење за донесување на законот. Тој во понеделникот рече дека сè уште верува дека ТикТок претставува ризик за националната безбедност, но се противи на забраната на многу популарната апликација, бидејќи тоа ќе му помогне на неговиот ривал, Фејсбук, кој тој продолжува да го критикува поради неговата загуба на изборите во 2020 година. Како претседател, Трамп се обиде да го забрани ТикТок преку извршна наредба која го нарече „ширењето во Соединетите Американски Држави на мобилни апликации развиени и во сопственост на компании во Народна Република Кина (Кина)“ закана за „националната безбедност, надворешната политика и економијата на САД“. Судовите, сепак, ја блокираа акцијата откако ТикТок поднесе тужба, тврдејќи дека таквите дејствија ќе ги нарушат правата на слободата на говорот и на правилен процес.