featured

Милановиќ: Смената на датумот за избори е удар врз Уставот

Манипулирањето со датумот на изборите и веројатно прво распишување на нови претседателски избори, бидејќи тоа би го направила техничка влада, би создала ситуација во која луѓето нема да имаат кому да се жалат, освен на (претседателот на Уставниот суд Мирослав) Шепаровиќ, посочи Милановиќ.– Датумот за изборите е одреден. Секој допир со нивните валкани прсти е удар врз Уставот, овој пат уште посериозен. Тие ги немаат тие овластувања, во ниеден облик, посочи  Милановиќ.

Тој додаде дека поради тоа не се повлекува од претседателската функција, бидејќи доколку се повлече веднаш би ја искористиле можноста да прогласат вонредна состојба.Според него смената на датумот на парламентарните избори„е хистеричен обид да се попречи волјата на народот“.