featured

Гутереш остана вчудовиден: Ноќна мора

За време на посетата на Рафа, шефот на ОН, Антонио Гутереш рече дека светот видел доволно ужаси во Газа и апелираше за прекин на огнот за да се овозможи поголема помош.

Тој нагласи дека Палестинците во Газа, вклучувајќи деца, жени и мажи, „остануваат заглавени во континуиран ноќна мора“.

„Долгата колона блокирани камиони со хуманитарна помош на египетската страна на границата со Појасот Газа, каде луѓето се соочуваат со глад, е морална срамота“, изјави генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш за време на посетата на преминот Рафах.

Тој вели дека е време Израел да се „заложи“ за неограничен пристап до хуманитарна помош низ Газа, истовремено повикувајќи на ослободување на заложниците што ги држел Хамас во Газа.

Тој додаде дека ОН ќе продолжат да работат со Египет за да го „насочат“ протокот на помош во Газа.

Гутереш е во Египет за да го повтори својот повик за хуманитарен прекин на огнот во војната меѓу Израел и Хамас што беснее од 7 октомври, предизвикана од масакрот на терористичката група во јужен Израел.

Се очекува генералниот секретар да се сретне со хуманитарните работници на египетската страна на Рафа, која е поделена преку границата со Појасот Газа и беше клучна порта за хуманитарните резерви кои стигнуваат до територијата. Гутереш ќе ја посети и болницата во Ел-Ариш.