featured

Елон Маск поднесе тужба против компанијата што го создаде ChatGPT

Елон Маск ја тужи OpenAI, водечката светска компанија за вештачка интелигенција која го создаде популарниот ChatGPT, како и нејзиниот извршен директор Сем Алтман.

Маск во тужбата тврди дека компанијата отстапила од својата оригинална, непрофитна мисија со здружување со Microsoft за 13 милијарди долари и ја чувала шифрата за најновите производи за генеративна вештачка интелигенција во тајност.

Маск, кој беше ко-основач на OpenAI во 2015 година, оттогаш замина за да основа своја компанија за вештачка интелигенција – xAI. Неговата тужба, поднесена вчера пред судот во Калифорнија, тврди дека компанијата и нејзиното партнерство со Microsoft ја прекршиле основачката повелба на OpenAI, што претставува прекршување на договорот. Маск бара судење од поротата и компанијата, Алтман и ко-основачот Грег Брокман да го вратат профитот што го направиле од бизнисот.

OpenAI првично беше основан за да го провери она што основачите веруваа дека е сериозна закана за човештвото, вештачката општа интелигенција (AGI). Компанијата формираше одбор на супервизори чија задача беше да ги прегледува сите производи што ги направи компанијата, а кодот на производот беше јавно достапен.

Но, Алтман, Брокман и главниот научник Илја Сутскевер го основаа OpenAI LP во 2019 година, профитен ентитет што постои во поголемата структура на компанијата. Профитната компанија ја зголеми проценката на OpenAI од нула на 90 милијарди долари за само неколку години – а Алтман нашироко се смета за мозокот зад тој план и клучот за успехот на компанијата. OpenAI не одговори веднаш на барањето на CNN за коментар.

Во тужбата се наведува и лидерска криза минатата година, што доведе до привремено исфрлање на Алтман од компанијата, очигледно поради загриженоста на неколку членови на одборот за ризиците од вештачката интелигенција. По денови на несигурност и интервенција на Мајкрософт, Алтман беше вратен на работа во она што аналитичарите го опишаа како победа за оние кои сакаат да ја комерцијализираат вештачката интелигенција.

Тужбата на Маск го истакнува ова тврдење.

„Јавноста сè уште е во темнина за тоа што точно беше откриено во „процесот на обмислен преглед“ на одборот што резултираше со првично отпуштање на г-дин Алтман“, се наведува во тужбата. „Сепак, едно нешто е јасно за г-дин Маск и на пошироката јавност: „OpenAI“ ја напушти својата „неотповиклива“ непрофитна мисија во потрага по профит“, се вели во извештајот.

Иако Мајкрософт, кој инвестираше милијарди долари во OpenAI и е близок партнер на стартапот, не е именуван како обвинет во тужбата на Маск, технолошкиот гигант се споменува 68 пати во тужбата.

Голем дел од тужбата се однесува на очигледното влијание на Microsoft врз OpenAI и економската позиција на Мајкрософт. Маск претходно се закани дека ќе го тужи Мајкрософт, обвинувајќи го за кражба на содржина од мрежата Х, социјалната мрежа на Маск, за да ги обучи алатките за вештачка интелигенција на Microsoft.

„OpenAI Inc. е трансформирана во затворена де факто подружница на најголемата технолошка компанија во светот: Microsoft, се вели во тужбата. „Со новиот одбор на директори, тој не само што се развива, туку всушност ја рафинира AGI за да го зголеми профитот за Microsoft.

Маск, извршен директор на Tesla и SpaceX, го напушти OpenAI во 2018 година. Тој продолжи да зборува против опасностите од вештачката интелигенција. Во тужбата тој ги опиша актуелните лидери на OpenAI како алчни. „Додека некои како г-дин Маск го гледаат AGI како егзистенцијална закана, други го гледаат AGI како извор на профит и моќ“, се наведува во тужбата.